Обласна рада готова до виважених рішень щодо подальшої долі професійно-технічних навчальних закладів

Переглядів: 763

20 листопада 2017 11:05

Обласна рада готова до виважених рішень щодо подальшої долі професійно-технічних навчальних закладів фото
Стан закладів професійної освіти в сучасних умовах, виконання регіонального замовлення у 2017 році та проект регіонального замовлення на 2018 рік – ці та інші питання стали предметом обговорення учасників регіональної ради професійної освіти (стейкхолдерів) при Запорізькій обласній державній адміністрації. В професійній дискусії взяли участь перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков і начальник управління юридичного забезпечення діяльності Запорізької обласної ради Єгор Мороз.

Звертаючись до представників професійно-технічних закладів, присутніх на регіональній раді, Єгор Семенков зупинився на питанні про прийняття ПТНЗ до комунальної власності й управління ними на рівні області.

- У червні цього року було сформовано робочу групу, до складу якої увійшли представники всіх депутатських фракцій, фахівці виконавчого апарату обласної ради та обласної державної адміністрації. Вони виїхали і побачили на власні очі кожен із професійно-технічних навчальних закладів, перевіривши всі правовстановлюючі документи на нерухомість і земельні ділянки. Адже подальша робота без цього неможлива, - зазначив Єгор Семенков і повідомив, що фіналом роботи групи повинна стати реєстрація власника в особі Запорізької обласної ради. При цьому жодних помилок у літерах, назвах, площах бути не може.

На кожну земельну ділянку повинен бути кадастровий номер, сучасна технічна документація. Кожен об’єкт нерухомості повинен мати технічний паспорт, бути зареєстрованим та мати свідоцтво на право власності, відповідні витяги з державних реєстрів. Тільки тоді може відбутися реєстрація права власності за обласною радою. І це - не чиясь видумка чи примха, а це реальна потреба, наголосив перший заступник голови обласної ради.

По результатам роботи групи – а проводила вона виїзди протягом трьох місяців – по кожному закладу проаналізовані документи на кожну будівлю і земельну ділянку і, зрештою, підготовлені матеріали. Як відзначив Єгор Семенков, це не просто зібрання матеріалів – а справжня, так би мовити, дорожня карта, по якій визначено алгоритм роботи.

- На жаль, сьогодні жоден із оглянутих закладів не має ідеально правильно оформлених документів. І, виходячи з цього, звертаюся до керівників професійно-технічних навчальних закладів із проханням якомога швидше оформити документацію. Адже чим раніше заклади підготують документи – тим скоріше ми винесемо питання на розгляд сесії обласної ради. Тобто процес буде відбуватися настільки швидко, наскільки буде зацікавленість у цьому і відповідальність самих ПТНЗ, - говорив Єгор Семенков. – На сьогодні з обласного бюджету вже виділено близько 258 тисяч гривень на дооформлення всіх об’єктів нерухомості та землі професійно-технічними навчальними закладами.

Посадовець відзначив, що система роботи в цьому питанні дійсно складна. У процесі беруть участь Запорізька обласна рада, Кабінет Міністрів України, міністерства економічного розвитку і торгівлі, фінансів, освіти і науки, Фонд держмайна.

Так, як розповів начальник управління юридичного забезпечення діяльності Запорізької обласної ради Єгор Мороз, усі зацікавлені у якнайшвидшому вирішенні питання. Тому налагоджена спільна, консолідована співпраця.

- Відвідавши всі професійно-технічні заклади нашої області, нам приємно констатувати, що майно цих закладів не лише збережене, але й модернізоване й адаптоване до умов сьогодення, - говорив Єгор Мороз. – Проблема ж оформлення документації не є факультативною – вона спільна для всіх. Ми проаналізували всі документи й розробили дієві рекомендації, як усунути недоліки. Провели для кожного аудит, вказали на недопрацювання і визначили шляхи до їх усунення. Після прийняття комплексів (у тому числі й законсервованих) на баланс обласної ради буде вирішене питання подальшого їх використання. При цьому ми враховуватимемо інтереси і потреби жителів територій і роботодавців. Маємо надію, що проблема найближчим часом буде вирішена, і закликаємо до взаємовідповідальності і взаємної координації. Ми, зі свого боку, не залишаємося осторонь і готові до виваженого рішення, - наголосив Єгор Мороз.

Далі директор департаменту освіти та науки облдержадміністрації Тетяна Озерова розповіла, що первинна професійна підготовка та професійно-технічне навчання у закладах професійно-технічної освіти області здійснюється з 103 професій за 27 напрямами господарської діяльності для 7 галузей економіки: промисловості, сільського господарства, транспорту, будівництва, торгівлі та громадського харчування, житлово-комунального господарства, зв’язку.

Щорічно професійним навчанням в області охоплено близько 13 тисяч учнів. Дві третини учнів поряд з професією здобувають повну загальну середню освіту, кожний другий за час навчання здобуває дві і більше професій, що підвищує мобільність випускників на ринку праці.

Середня чисельність учнів в одному ПТНЗ в 2017 році становить приблизно 440 осіб. В області функціонує 6 малокомплектних ПТНЗ (з контингентом учнів менше 200 осіб), де всього навчається 811 учнів, зокрема у Приморському професійному аграрному ліцеї здобувають освіту лише 85 осіб, Осипенківському ліцеї – 125, Веселівському ліцеї – 135. При цьому, згідно з чинними нормативними документами, учнівський контингент до 150 осіб може мати, як правило, філія закладу. Крім того, проектна потужність закладів професійно-технічної освіти області використовується лише на 50 відсотків, а витрати плануються на утримання всього майнового комплексу закладу. Зокрема, на 18 відсотків використовується потужність Вільнянського ліцею, на 20 відсотків – Приморського ліцею, 24 відсотки – Запорізького будівельного центру професійно-технічної освіти, що значно нижче середньообласного показника – 51 відсоток. При цьому лише за 9 місяців 2017 року з різних причин (здебільшого через невиконання навчальних планів, за власним бажанням) відраховано з навчальних закладів 456 осіб – це контингент ще одного закладу освіти. Найбільший відсоток відрахованих за цей період у Запорізькому будівельному центрі професійно-технічної освіти (майже 10 відсотків від учнівського контингенту), Мелітопольському професійному аграрному ліцеї (8 відсотків), Веселівському ліцеї (8 відсотків), Приморському ліцеї (майже 7 відсотків), Вільнянському ліцеї (майже 6 відсотків).

Через вузьку спеціалізацію, подрібненість такі заклади здебільшого не спроможні бути гнучкими, чутливими до мінливого спектра місцевих та регіональних потреб. Вони часто здійснюють підготовку фахівців не тих професій, що потрібні на ринку праці, а тих, яких в змозі підготувати. До всього вони адміністративно та економічно витратні, матеріально-технічно і ресурсно слабкі.

Важливою умовою розв’язання цієї проблеми є створення багатогалузевих професійних навчальних закладів із сучасною матеріально-технічною базою, що потребує забезпечення належного фінансування (саме такий підхід характеризує державну політику щодо підготовки виробничого персоналу Австрії, Німеччини, Швейцарії, Фінляндії та інших країн).

Протягом 2017 року у ПТНЗ області підготовлено майже 4 тисячі 200 кваліфікованих робітників, які навчалися за регіональним замовленням, з них працевлаштовано на перше робоче місце 3262 особи, або 78% випускників.

Також Тетяна Озерова звернула увагу присутніх на невикористання об’єктів, які знаходяться у законсервованому стані вже багато років.

- Звичайно, майно, яке не використовується, руйнується. Таких об’єктів, що не експлуатуються, у нас 5: навчальні комплекси Вільнянського ліцею (Вільнянський район, с.Михайлівка), Запорізького будівельного центру професійно-технічної освіти (м. Запоріжжя, вул. Історична), Мелітопольського вищого професійного училища (м. Мелітополь, вул. Невського, вул. Гагаріна), гуртожитки Чубарівського центру професійно-технічної освіти (смт Більмак, вул. Центральна), Бердянського центру професійно-технічної освіти (Чернігівський район, с. Обіточне, вул. Миру). Департамент освіти ініціює роботу з місцевою владою з метою збереження цих об’єктів та подальшого їх раціонального використання. Представники міст Мелітополя, Бердянська вже взяли на контроль це питання, - запевнила Тетяна Озерова.

Источник: Запорізька обласна рада


Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: