Із 15-ти в єдину: Переселенці об’єдналися у Спілку громадських організацій «Запорізька мережа організацій ВПО

Переглядів: 1745

28 лютого 2017 11:35

Із 15-ти в єдину: Переселенці об’єдналися у Спілку громадських організацій «Запорізька мережа організацій ВПО фото
Дискримінація, стигма, свобода пересування, недоторканість житла, право участі у виборах, право на отримання адміністративних послуг – раніше з такими та іншими словами ці люди зустрічалися лише на сторінках книг, а сьогодні вони відстоюють права сотень тисяч українців.

Статус «внутрішньо переміщена особа» став актуальним для України у 2014 році, коли частина громадян була змушена покинути своє місце проживання у результаті, або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту на частині території Донецької і Луганської областей України або окупації Автономної Республіки Крим.

Вони їхали в чужі міста, в чужі громади, до чужого дому і чужих людей. Частина із них так і залишилася пасивною, а інша частина почала «писати нову сторінку» свого життя.

Сьогодні мова піде про других, про тих, хто не сидить склавши руки, а продовжує знаходити своїх однодумців, створювати громадські організації, долучати громаду до вирішення важливих та актуальних питань.

З останнього, що вони зробили – створили Спілку громадських організацій «Запорізька мережа організацій ВПО». До цієї спілки увійшло близько 15 громадських організацій та ініціативних груп. Але перш, ніж це сталося, їм довелося об’їздити шість регіонів області – Розівка, Бердянськ, Приморськ, Мелітополь, Токмак і звісно ж Запоріжжя.

Ефективно використаний час і правильно розставлені меседжі принесли свої плоди. В області почали з’являтися нові громадські організації – ГО «Розівка», ГО «Нова Надія», ГО «Ресурсний центр «Добродар», ГО «Відкрий серце», ГО «Новий Фенікс», ГО «Нові місцеві Мелітополя», ГО «Центр екологічної допомоги та розвитку «Фактрал», які існують не лише на папері, а й на ділі.

У свою чергу до спілки приєднується і вже існуючі громадські організації – ГО «Донбаська ініціатива «МІСТ», ГО «Переселенці і громади разом», ГО «Майбутне Є», ГО «Балто», ГО «Жінка Майбутнього», ГО «Нове життя», ГО «Земляцтво вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей «Самопоміч», ГО «Розправ крила», а також активісти з числа ВПО, які не є членами/членькинями організації.

Такі слова, як «гуртом», «разом» не лише посилили потенціал місцевих громад, а й принесли людям з числа ВПО більшої ефективності у відстоюванні власних інтересів, у тому числі і права голосу на місцевих виборах.

20 січня 2017 року стає знаковим для Запорізького регіону. Саме в цей день відбувся з’їзд коаліції, затверджено статут, обрано керівників та визначено основні напрямки роботи – зароджується Спілка громадських організацій «Запорізька мережа організацій ВПО».

«Особисто для мене це не проект, це логічне продовження діяльності всіх активістів-переселенців, які вже кілька років допомагають собі та своїм землякам, долучаються до активного життя громад, що їх приймають.

У спілку об’єднані 15 організацій різних спрямувань. Хтось займається переважно гуманітарними програмами, дітьми, проблемами жінок, підприємництвом, але об’єднали нас безумовно справи переселенців, їх потреби та проблематика. Так, наразі опинившись у положенні переселенця дуже чітко усвідомлюєш, що таке базові права людини та громадянина, коли вони порушуються стосовно тебе особисто», – говорить голова Спілки громадських організацій «Запорізька мережа організацій ВПО», радниця Мінсоцполітики з питань ВПО у Запорізькій області Анастасія Перепелиця.

Основним напрямком діяльності учасники та учасниці Спілки обрали захист прав людини, в контексті захисту прав ВПО.

На сьогоднішній день порушується багато прав ВПО як громадян – це і право вільного переміщення, і право приватної власності та інші. Але одним із найважливіших – право голосу на місцевих виборах.

За даними Мінсоцполітики в Україні на початок 2017 року зареєстровано близько 1,6 млн вимушених переселенців. Ці люди на сьогодні не мають права голосу, а це прохідний бар’єр для будь-якої партії в Раду. На сьогодні інтереси ВПО на місцевому рівні ніхто не представляє, а в контексті децентралізації та розвитку територіальних громад саме на місцевий рівень переноситься акцент у прийняті рішень із багатьох питань

Коли починалися бойові дії у 2014 році, ВПО не знали, що буде далі і багато хто планував повернутися додому. На сьогодні вже багато людей вкоренилися в містах переселення, намагаються інтегруватись у місцеві громади, мають роботу, розпочали власний бізнес, сплачують податки, а їх діти ходять до шкіл. І ці люди не мають змоги впливати на прийняття рішень щодо своїх власних проблемних питань, не мають змоги контролювати куди йдуть їх податки, не мають змоги привносити свій досвід у розвиток місцевих громад. У Запорізькій області таких людей близько 130 тисяч.

«Наша спілка є регіональною і ми вважаємо, що ми маємо право брати участь у виборі місцевих органів влади. Ми є членами громад, і хочемо розвивати та розвиваємо потенціал міст, до яких переїхали. Ми вважаємо, що Україна повинна привести своє законодавство, в частості – виборче, до міжнародних стандартів», – говорить голова правління Громадської організації «Донбаська ініціатива “МІСТ”, Юлія Кальницька.

Свого часу учасники та учасниці коаліції брали участь у флеш-мобі «Маю право обирати» – ВПО подавали заяви до місцевих комітетів виборців з тим, щоб змінити свою виборчу адресу, а після отримання відмови подавали до суду.

На сьогодні є лише одне позитивне рішення у місті Умань, де переселенка з Луганська Ганна Слуцька отримала право голосувати на місцевих виборах. Всі інші звернення мали негативну відповідь. Також цією проблемою займається «Група впливу», яка проводить велику адвокаційну кампанію щодо права голосу. На сьогодні у Верховній Раді України є три законопроекти щодо виборчих прав ВПО, але жоден із них не прийнятий.

Не оминули переселенці і сам розвиток громад Запорізької області, які приймають ВПО. Таким чином ці люди демонструють, що їм не байдужі загальні проблеми – освіта, активності, дороги, екологія, будинки культури, громадські центри, бюджети та інше.

Важливим напрямком роботи для ВПО став розвиток громадянського суспільства та громадянської освіченості. Громадські організації за час конфлікту довели свою спроможність швидко реагувати на виклики, бути досить незалежними та відповідальними. Люди з числа ВПО хочуть щоб третій сектор почав розвиватись у невеликих містах, райцентрах, щоб туди залучались спеціалісти, проекти, а активні мешканці відчували підтримку.

І безумовно одним із пріоритетів було обрано розвиток підприємництва, в тому числі соціально спрямованого, підвищення соціальної відповідальності бізнесу.

Для того, щоб відчути масштаб проблеми – уявіть, що кількість переселенців в Україні приблизно дорівнює кількості мешканців Запорізької області.

Активно підіймають ВПО і проблеми у сільській місцевості – відсутність фахових спеціалістів, вчасної інформації, не завжди є Інтернет, низька зарплата, відсутність приміщень для організації свят, заходів.

«В активістів у сільській місцевості безліч проблем, які пов’язані зі словом «відсутність». Але найголовніша проблема та, яка пов’язана зі словом «Наявність». Це наявність непорозумінь із місцевими органами влади та їх протидія активностям. Формула успіху проста: «Чим менша «наявність» непорозумінь із органами влади, тим швидше долаються всі «відсутності», – говорить керівник Громадської організації з Розівки, заступник голови спілки «Запорізька мережа організацій ВПО» Галина Литвинова.

Здорова їжа, чисте повітря та нічне зоряне небо не вирішать глобальних проблем на селі, а безкоштовний торт та курині крильця на День міста не піднімуть соціальної активності у запоріжців. Це вибір кожного, як і право бути собою.

Люди з числа ВПО змирилися з тим, що вже не повернуться до своїх осель, не підуть на колишню роботу, але вони не можуть змиритися з тим, що у них забрали право голосу.

Сьогодні ці люди прагнуть одного – успішно інтегруватись у місцеві громади, працювати для розвитку міст, які їх прийняли та мати змогу впливати на владу на місцях і бути цікаві цій владі як виборці – як люди, які мають свою гідність та права.

Источник: http://regionnews.net


Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: