Михайло Семикін: "Культура може стати новим вектором розвитку міста"

Переглядів: 1955

13 січня 2017 16:29

Михайло Семикін: Культура може стати новим вектором розвитку міста фото
Начальник відділу культури Мелітопольської міської ради Михайло Семикін відповів на питання наших кореспондентів. Розпочали з підсумків року

- Розкажіть про результати 2016 року. Чого вдалося досягнути за минулий рік, які нововведення провести?

- Казати про якісь якісні зміни в минулому році досить складно. Адже за шість місяців на посаді прийняти дійсно ефективні рішення майже неможливо. Такі “реформи” були б скоріше для преси і суспільства, проте не несли б за собою якісних змін, які повинні бути в найближчому майбутньому, мати стратегічний характер і змінювати щось повністю в усій системі. А головним висновком минулого року можна назвати розуміння того, що культура може та має стати одним з ключових факторів соціально-економічного розвитку нашого міста. Такий шлях вже обрали Івано-Франківськ, Вінниця, Львів, і мають певні вагомі результати. Враховуючи те, що основні досягнення, якими Мелітополь в останні десятиріччя пишався – машинобудування, як провідна галузь промисловості, вдале географічне положення - на сьогоднішній день вже залишилися в історії, треба розглядати нові вектори розвитку.
Ну а якщо згадувати про знакові події 2016-го, то в першу чергу відзначу проведення відкритих конкурсів на посаду директорів закладів культури: у двох палацах культури, музеї, бібліотеках. Ця практика буде продовжена і в цьому році. Ми плануємо вкласти контракти не тільки з директорами, але й з усіма співробітниками.

Із заходів, які можна виділити в 2016 р., це конкурс для непрофесійних артистів «Таланти мого району», в якому взяли участь понад 160 городян. В першу чергу це підкреслило необхідність в реалізації людьми свого творчого потенціалу, а з іншого боку показало, що в Мелітополі дійсно велика кількість талановитих жителів. Також успішно пройшла презентація фестивалю національних культур «Віра. Надія. Любов». Він, сподіваємось стане традиційним, і вже в цьому році пройде в форматі всеукраїнського. Не менш знаковою подією минулого року стали Дні освіти дорослих в Запорізькій області та ярмарок провайдерів освіти в Мелітополі. Адже саме Мелітополь став першим містом в України, який увійшов у світову мережу ЮНЕСКО міст, які навчаються.

- Ну а тепер хотілося б дізнатися про плани на рік 2017-й.

- Найголовніше завдання – це створення стратегічного документу розвитку сфери культури на перспективний період. Адже на сьогодні немає чітко визначеної місії культури в нашому місті, більшість завдань вирішуються ситуативно, не існує системи. Також велика проблема полягає в тому, що культуру помилково вважають індустрією розваг, забуваючи про її основну місію - формування духовно-моральної основи особистості і суспільства в цілому. Що стосується безпосередньо цього документу, то він повинен створюватися із залученням усіх цільових груп.

На жаль, досі працює радянська система управління, коли всі ініціативи спускаються зверху. Ми хочемо змінити її формуючи запит у споживача, і на основі цього скласти документ на декілька років де повинні бути прописані чіткі цілі, завдання, строки реалізації. Нічого новаторського ми при цьому не робимо, подібні речі вже розроблялися в Мелітополі. Але дуже важливий момент полягає у тому, що ми паралельно будемо навчати людей як реалізовувати цю стратегію. Тому 2017 рік у нас - це рік підвищення рівня професійної компетентності. Будемо приділяти увагу тому, щоб залучати наших співробітників, адміністративний апарат управління до участі в тренінгах, семінарах, форумах, конференціях, запрошувати спеціалістів з інших міст поділитися своїми практиками. Також одним з перш необхідних завдань на цей рік я бачу створення сайту, як єдиного інформаційного центру культурних подій Мелітополя.
У цьому продовжимо трансформацію культурного простору в наших бібліотеках та музеях. На жаль, на сьогоднішній день бібліотеки досі розглядаються як місце, де зберігаються книги. Але якщо ми проаналізуємо, що таке сучасна бібліотека, то побачимо, що це будівля в центрі міста або мікрорайону, це професійні кваліфіковані співробітники, це певний бренд серед інтелектуальної еліти. І якщо ми подивимось під цим кутом, то можна побачити, що трансформуючи бібліотеки можна створити нові інтерактивні майданчики для обміну досвідом, для проведення тренінгів та семінарів, направлених на освіту дорослих. Така ж ситуація з музеями. Тому завдання на 2017 рік – створити з бібліотек та музеїв культурно-освітні центри районів та міста.

Ще один напрямок – це співпраця з громадськими організаціями і просто активними мешканцями міста. На сьогоднішній день саме вони є своєрідним імпульсом і двигуном змін. Але є і інші, які прийняли позицію виключно тих, хто критикує і контролює, проте самостійно нічого не роблять. А є організації, які приходять до нас з ідеями. Дефіциту ідей не існує, є дефіцит людей, які б втілювали їх у життя. Якщо поглянути на відділ культури зсередини, то це лише чотири співробітники: начальник, заступник, і два спеціалісти, все інше - структурні підрозділи. Ми можемо створити умови для реалізації ідей, стати партнерами, але важливо, щоб ініціатива була двосторонньою. В цьому співробітництві ми якраз хочемо вибудувати мости.

Ну і, напевно, не менш актуальний напрямок – залучення грантових коштів в місто на реалізацію проектів, в першу чергу соціально-культурного значення. Ряд проектів, які перемогли у «Бюджеті участі» вже будуть реалізовані у найближчому часі: 3D кінотеатр у бібліотеці, проведення тренінгів на підвищення особистісного росту на базі ПК ім. Т. Шевченко.

Фото надано М Семикіним


Имя:
Ваш комментарий:

Люба
14 січня 2017 г. (13:34)
Вы лучше расскажите как этот пенек не имеющий профильного образования и не работавший в сфере культуры ни одного дня мог занять эту должность.Откройте на сайте исполкома требования к конкурсу на должность Это просто кошмар.Как такое может быть.
В условиях конкурса профильное образование и работа на руководящих должностях в сфере культуры не менее 3 лет.Плодим дебилов и маменькиных сыночков.

Схожі новини: