«Кладовище — це не трапезна»: священнослужителі звернулися до запоріжців

Переглядів: 206

11 травня 2024 01:01

«Кладовище — це не трапезна»: священнослужителі звернулися до запоріжців фото

Представники церкви та правоохоронці просять вірян дотримуватися правил безпеки в поминальні дні – уникати скупчень людей, аби не наражати себе на небезпеку.

Про це журналістам розповіли керуючий Запорізькою єпархією Православної Церкви України єпископ Фотій, канцлер Донецького екзархату Української Греко-католицької Церкви, настоятель парафії святого Архістратига Михаїла отець Андрій Бухвак і заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП в Запорізькій області, підполковник Денис Короневич.

– Ми повинні розуміти та дотримуватися правил безпеки. Кожне з них написане людським життям, тож ми маємо це враховувати, аби убезпечити себе, своїх близьких та знайомих, – наголосив владика Фотій, нагадавши, що ворожі ракети прилітали у Запоріжжі не лише у об“єкти цивільної інфраструктури, а й на цвинтар.

Єпископ підкреслив, що найголовніше – молитва за померлого та пам’ять про нього. І закликав усіх не влаштовувати біля могил застілля, бо “кладовище — це не трапезна, їдальня чи ресторація”.

Владика Фотій  нагадав, що можна у храмах передати записочку з іменами померлих близьких, щоб за них помолилися священнослужителі.

– Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища. Пошаною предкам буде молитва, а не застілля й випивка, які не відповідають принципам християнської віри, – наголосив отець Андрій Бухвак.

Священнослужитель пояснив, що ці звички – наслідки довгого життя в безбожництві. Слід відходити від спаплюжених ритуалів та повертатися до традицій християнської віри.

Владика Фотій також звертається до вірян з проханням не приносити на кладовища штучні квіти, бо коли спалюють ці квіти, вони шкодять екології, атмосфера засмічується ще більше. Краще взяти живі квіти, а найкраще висадити біля могил рідних. Він зазначив, що в деяких територіальних громадах на заході України прийняли рішення, що “на кладовищах штучних квітів немає”.

11-14 травня правоохоронці збільшать кількість патрулів для забезпечення громадського порядку.

– Під час поминальних днів планується залучення близько 850 поліцейських. Особливу увагу приділимо кладовищам – тут охоронятимуть порядок близько 300 поліцейських, – повідомив підполковник Денис Короневич.

Поліцейський закликав дотримуватися правил безпеки і не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

– Прошу вас, за можливості, утриматись від відвідування кладовищ через підвищений рівень небезпеки в ці дні. Головне – не створювати скупчення людей на цвинтарях та поряд з ними, – радить правоохоронець.




Схожі новини: