Виставка однієї картини: у запорізькому музеї показували "Таємну вечерю"

Переглядів: 154

7 травня 2024 09:30

Виставка однієї картини: у запорізькому музеї показували Таємну вечерю фото

Саме на Великдень, 4-5 травня,  була виставлена картина запорізького художника Євгена Прокоф’єва «Таємна вечеря». 

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Запорізького обласного художнього музею.

"Теми останніх днів земного життя Ісуса Христа торкалося безліч художників і іконописців. Без сумніву можна сказати, що митців найбільше цікавив сюжет саме таємної вечері – той момент, коли емоції героїв набули найвищого ступеню.

Якщо звернутись до біблійної історії, то сюжет розгортався таким чином: за великим столом апостоли разом із своїм учителем святкували Песах на честь виходу єврейського народу з Єгипту, в цей момент Ісус сповістив, що один з учнів його зрадить. Очі глядача завжди шукають Іуду на полотні за таємними знаками, які залишає нам художник і намагаються розпізнати збентеження апостолів.

Композиція картини Є. Прокоф’єва будується на основі кола, підкреслюючи безкінечність та циклічність часу. Автор виділив три основні постаті, розташовані на кінцях правильного трикутника. У центрі – Ісус з келихом, що є натяком на чашу граалю, наповнену кров’ю Спасителя.

Справа фігура святого Петра, якого легко пізнати по зв’язці ключів (від раю) у руці. Він злякано відсахнувся від півня, не вірячи, у передбачення «півень не встигне проспівати, як ти тричі відмовишся від Мене» (чи є це зрадою?). З іншого боку – Іуда, отримані 30 срібників (вартість раба) падають з його рук, як непотрібні (через каяття?).

Перед зрадником крук, який сповіщає його майбутнє. Художник ставить питання, на які людство шукає відповіді вже майже дві тисячі років.

Сюжет вічний, але виконаний сучасним художником у властивій йому манері сповненої світла та динаміки. Синій, з відблисками, колір створює містичне середовище і об’єднує присутніх. Золотаве «божественне» світло вихоплює головні постаті із загалу.

Стіл – зосередження теплих кольорів, які узагальнено і декоративно показують трапезу присутніх: рибу, хліб, фрукти. Емоційні жваві живописні мазки створюють ефект неспокійного руху.

Євген Прокоф’єв має велику кількість творів, але «Таємна вечеря» є особливою в його творчості", - говориться у повідомленні.

 Євген Прокоф'єв виставив свою роботу, яку писав вісім років.

Невдовзі Запорізький художній музей відкриє персональну виставку художника, де кожен шанувальник живопису на власні очі зможе оцінити талант митця.

Фото з фейсбук-сторінки Запорізького обласного художнього музея




Схожі новини: