Вражаюча прозорість: нова очільниця Запоріжжя провела першу апаратну нараду в присутності журналістів

Переглядів: 159

7 травня 2024 09:00

Вражаюча прозорість: нова очільниця Запоріжжя провела першу апаратну нараду в присутності журналістів фото

Секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко почала впроваджувати нові принципи роботи міської влади — прозорість і підзвітність.

У загальноміській нараді з актуальних питань життєдіяльності міста, яку провела Регіна Харченко, взяли участь заступники міського голови, представники департаментів, управлінь, районних адміністрацій міської ради, керівники комунальних підприємств.

Очільниця Запоріжжя зазначила, що нарада проходить за участі представників ЗМІ, адже тепер головний принцип роботи міської влади – максимальна прозорість та підзвітність перед громадою.

- Прозорість та підзвітність - це не примха та не піар-хід. Це вимога громади до влади. Це дієвий запобіжник корупції та зловживання. Це новий суспільний договір. Але давайте будемо відвертими, з прозорістю та підзвітністю у нас великі проблеми.

Авторитетна інституція Transparency International два тижні тому оприлюднило за 2023 рік рейтинг прозорості українських міст. Найбільш прозорими містами в Україні було визнано міста Дніпро, Львів, Тернопіль. А найменш прозорим - місто Запоріжжя, - сказала Регіна Харченко.

Секретар міської ради поставила завдання всім головам районних адміністрацій, керівникам структурних підрозділів міської ради, міських комунальних підприємств, установ та організацій детально проаналізувати всі показники підзвітності та прозорості та невідкладно імплементувати рекомендації Transparency International.

А заступнику міського голови-керуючому справами виконкому ради Олександру Голтвенку Регіна Харченко дала завдання сформувати та очолити робочу групу міськради з підзвітності, детально вивчити досвід найбільш прозорих українських міст та підготувати Стратегію підзвітності Запорізької міської ради.

Варто зазначити, що в стінах Запорізької міської ради такий підхід - це просто революція! Останні роки закритість міської влади від журналістів, не кажучи вже про представників громадськості, стала вже "притчею во язицех".

Те, що журналістів тут практично завжди ділили на "своїх" та "чужих" - це було ще ягідками. За часів мерства Володимира Буряка, під час епідемії коронавірусу, представників ЗМІ не пускали в будівлю, особливо коли депутатів збирали на сесію, були навіть випадки штовхання медійників.

Коли в.о. міського голови став Анатолій Куртєв, ситуація покращилась, але до присутності журналістів на нарадах стосовно життєдіяльності міста справа не дійшла, хоча на сесії вони вже могли приходити без проблем.

Тепер же представників ЗМІ не лише запросили на нараду,  а й надали можливість після її закінчення задавати запитання спікерам, які виступали зі звітами. Фантастика!

Фото пресслужби Запорізької міської ради




Схожі новини: