"За цей прапор помирали". Кто в Мелитополе первым прошел с сине-желтым флагом по проспекту

Переглядів: 1519

24 серпня 2021 15:15

За цей прапор помирали. Кто в Мелитополе первым прошел с сине-желтым флагом по проспекту фото

Сегодня Украина празднует День независимости. А вчера, 23 августа, граждане нашей страны отметили День государственного флага.

Хотим поделится с читателями, кто был первым человеком который открыто прошел по главной улице города с украинским флагом.

Это был Ярослав Ткаченко. К сожалению, его уже нет в живых, но его жена Ирина рассказала нам историю своего супруга - историю настоящего Патриота.

Його сім*я переїхала в Україну в Тернопільську область з Польщі. А вже в Мелітополь Ярослав приїхав, бо вступив до МІМСХу (ныне ТГАТУ, - Ю. О.). Ми познайомились, коли він був на другому курсі. Познайомились саме на зустрічах в «Просвіті». Ще сміялись, коли побачили кімнати одне одного у гуртожитку - і в нього, і в мене на стінах були рушники, портрети Шевченка та інше. До третього курсу Ярослав навчався на відмінно. А потім сталося ось що. На кожен екзамен він вдягав вишиванку - казав, що це урочистий день, а в такий день треба мати урочистий вигляд. А на третьому курсі за його вишиванку один з професорів поставив йому двійку.

Саме Ярослав першим відкрито вийшов на вулиці Мелітополя з синьо-жовтим прапором. У нас мав бути мітинг у парку, тож по проспекту Ярослав ішов, розвернувши прапор. І я пам*ятаю, як мене вразило, що підійшов чоловік з дитиною, став на коліно, поцілував прапор і дитині сказав: цілуй прапор, бо за нього загинув твій дід. При чому говорив суржиком, отже був родом з цих місць.

А ще на початку 90-х ми з Ярославом організували поїздку мелітопольських дітей на Західну Україну. Близько сотні учеників наших шкіл на Різдвяні свята жили в сім*ях західноукраїнців. А наступного літа вже діти звідти відпочивали в таборі в Кирилівці. І ті, і ті діти були страшенно задоволені, а коли прощалися, то плакали. Ми тоді сміялись, що якщо навіть нічого більше в житті важливого не зробимо, то і оцього буде достатньо, якщо оці діти зрозуміють, що в різних кінцях країни живуть одинакові люди.

фото предоставлено Ириной Ткаченко




Схожі новини: