Сергій Токарєв про освітні проєкти цього літа: Ми згуртували всесвітньо визнаних експертів навколо ідеї допомоги Україні

Просмотров: 2815
22 вересня 2022 08:58

Незважаючи на війну, українська освіта – як формальна, так і неформальна – продовжує розвиватися. З’являються нові ініціативи, проєкти, курси та таке інше. Зокрема, руку до цього докладають українські та іноземні компанії і виші. Одними з лідерів по кількості освітніх технологічних проєктів стали ініціативи, співзасновником яких є Сергій Токарєв: AI House, STEM is FEM та університет SET University. Саме про них у цьому матеріалі детальніше.

AI від спеціалістів з Microsoft і Amazon Web

Ініціатива AI HOUSE, , що розбудовує АІ/ML- ком’юніті в Україні та є частиною екосистеми технологічної компанії Roosh, запустила цього року проєкт AI for Ukraine. У рамках нього AI- та ML-фахівці з міжнародних компаній діляться своїм досвідом та знаннями з українськими спеціалістами в форматі вебінарів та лекцій. Отримати доступ до матеріалів можна, задонативши будь-яку суму від 1$ або 10 грн – ці гроші передадуть у фонд «Повернись живим». Реєстрація на зустрічі на сайті aiforukraine.aihouse.club.

Сергій Токарєв розповідає про цей проєкт так: «Ми згуртували всесвітньо визнаних експертів навколо ідеї допомоги Україні та її AI-спільноті. Разом ми зможемо зміцнити галузь штучного інтелекту в Україні та створити унікальні умови для розвитку технологічних талантів».

Курси зі створення додатків та ML для дівчат 

А громадська організація STEM is FEM у партнерстві зі швейцарською освітньою організацією Empowerment Lab і за підтримки Oracle відкрила безоплатні онлайн IT-курси для дівчат 12-16 років. Підлітки можуть відвідати заняття з: Data-driven Web Application, App prototyping та Machine Learning. Організатори таким чином мають за мету навчити 150 дівчат. 

За словами засновника STEM is FEM і Founding Partner в Roosh Сергія Токарєва, організація вже декілька років працює над питанням гендерного паритету у сфері технологій. 

«На жаль, навіть за всього бажанні засновників і керівників IT-підприємств досягти гендерної рівності у своїх компаніях, кількість жінок серед розробників рідко перевищує 30–35%,» – додає він.

Кібербезпека та буткемп для стартапів

Сергій Токарєв розповідає, що наразі в Україні є великі освітні можливості й для студентів та засновників стартапів. Так, наприклад, минулого року він спільно з Київською школою економіки заснував SET University. А цього року там вже навчатимуться перші студенти. В університеті вони можуть вибрати один з п’яти навчальних напрямів: AI, data science, cybersecurity, robotics та web development.

А ось для підлітків та їх батьків SET University створив веб-платформу з корисною інформацією щодо кібербезпеки та онлайн-курс на цю тему. Вся інформація доступна за посиланням: https://www.cyberinfo.setuniversity.tech/ 

Для засновників стартапів SET University у партнерстві з європейським акселератором та інвестором Startup Wise Guys і міжнародним цифровим хабом для технологічних impact-бізнесів tech2impact та за участі Google створив SET Bootcamp. Протягом трьох тижнів учасники мають можливість навчитись, як досліджувати користувачів, керувати фінансами, продажами, створювати презентації для інвесторів тощо.

Сергій Токарєв впевнений: «Наразі надзвичайно важливо розвивати як формальну, так і неформальну освіту. Адже саме ця молодь, яка є цільовою аудиторією наших проєктів, буде відбудовувати та розвивати Україну після війни».

І саме для такої активної молоді було створено Ukrainian Global University, який заснував ряд українських освітніх закладів, разом з SET University включно. Цей проєкт дозволить українцям здобути нові знання та навички закордоном, але лише за умови, якщо учасник обов’язково повернеться до України після навчання. Таким чином організатори мають на меті подолати руйнівні наслідки російської агресії в Україні та залучити провідний світовий досвід до відбудови країни.




Похожие новости: