Telegram блокував чат-боти українських спецслужб. Чому це сталося?

Переглядів: 164

29 квітня 2024 16:45

Telegram блокував чат-боти українських спецслужб. Чому це сталося? фото

Керівництво месенджера Telegram в ніч з 28 на 29 квітня заблокувало чат-боти українських спецслужб і військової розвідки. Вони використовували зібрану від громадян інформацію про російські війська.

Зранку 29 квітня головне управління розвідки міністерства оборони України повідомило, що Telegram заблокував низку офіційних ботів, які "протидіяли військовій агресії Росії", в тому числі заблоковано "Головний бот розвідки".

"Це відбулось всупереч правилам та публічним заявам, які керівництво Telegram публічно декларувало", - наголошує розвідка.

Однак близько 10:00 чат-боти були розблоковані.

Які канали було заблоковано і чим вони займались?

"Головний бот розвідки" - це канал в Telegram, який невдовзі після початку повномасштабної війни створило ГУР.

Розвідка називала його "офіційним каналом зв’язку жителів тимчасово окупованих територій України, усіх, хто хоче боротися з окупаційним режимом та небайдужих громадян".

Цей чат-бот збирав від громадян інформацію про:

  • місцерозташування штабів, скупчення техніки, засоби РЕБ чи ППО, переміщення військ росіян;
  • дислокацію вищого військового керівництва російських окупаційних військ;
  • діяльність спецслужб, приватних воєнних компаній та інших заборонених організацій;
  • військово-технічні дослідження та розробки;
  • будь-яку іншу інформацію, яка може бути корисною у боротьбі за цілісність та безпеку України.

Крім цього, Telegram блокував інші канали українських спецслужб.

Зокрема, чат Служби безпеки України stop_russian_war та Міністерства цифрової інформації "Єворог". Вони також використовувались для збору інформації від українців, зокрема мешканців окупованих територій, про дислокацію російських військ.

Центр стратегічних комунікацій попереджає, що в даній ситуації РФ може створювати псевдоботів та ботів-двійників, через які може поширювати дезінформацію або збирати дані українців.

Про цю ж небезпеку попереджає і ГУР.

"Незважаючи на блокування нашого боту - ваші персональні дані в безпеці!Втім, попереджаємо, що ворог створює боти зі схожими назвами. Не надсилайте на них жодних персональних даних".

Розвідка повідомляє, що станом на зараз доступними каналами зв'язку залишаються електронна пошта, месенджери Signal і WhatsApp.

О 10:00 відновилась робота чат-боту в Telegram.

Telegram-канал "Николаевский Ванек" (2,3 млн підписників), який пов'язують з українськими військовими і Миколаївською обласною адміністрацією, заявив, що через його чат-бот йшло до 1000 повідомлень на тиждень.

Він активно допомагав Збройним силам України збирати і обробляти інформацію про пересування російських військ на півдні країни.

"Николаевский Ванек" повідомив, що було блоковано серед інших чат-бот, який збирав дані про рух російських безпілотників.

При цьому, російські чат-боти, які так само збирають інформацію про ЗСУ, не заблоковані, наголошує він.

Колишній заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін вважає, що рішення Telegram було очікуваним.

"Ніякого кінця світу не бачу. Так, сталася криза, яка мала рано чи пізно статися, оскільки навіть офіційно цінними паперами компаній, що володіють Telegram, є російські урядові структури", - наголошує експерт.

"Так, нас би рано чи пізно віджали в будь-якому випадку. Так, це сильний удар по збору інформації. Він був очікуваний".

Заклики заборонити Telegram

Деякі українські експерти і військові заявили, що рішення керівництва месенджера може бути пов'язане із попередніми заявами української влади про необхідність заборони Telegram.

Наприклад, в інтерв'ю ВВС Україна керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що цей ресурс є "величезною проблемою", особливо в контексті анонімних Telegram-каналів.

Він назвав рішенням цієї проблеми або тимчасове блокування каналів або вимога до їх власників зареєструватись офіційно.

"Тимчасово так (заблокувати), але я все ж таки вважаю, що треба змусити їх зареєструватися. Це не буде тиском на пресу".

В СБУ, своєю чергою, говорили, що основна небезпека цього месенджера в його популярності серед українців. Так, за даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, Telegram-канали є основним каналом отримання інформації для більшості опитаних українців (44%).

Тривалий час питання заборони чи обмеження роботи Telegram в Україні підіймає очільник комітету Верховної ради зі свободи слова Ярослав Юрчишин.

Однак він не вважає, що рішення Павла Дурова заблокувати чат-боти розвідки пов'язане з цим. На його думку, власник месенджера зробив це під тиском російських спецслужб.

"Українській владі, зокрема і через залучення платформи Apple, вдалося знайти рішення щодо блокування російської пропаганди в ТГ. Звісно, це не сподобалося ФСБ і вони нагнули Дурова заблокувати те, що пов'язане з Україною. Перш за все з військовими діями", - написав депутат.

Позиція Дурова

Власник Telegram, росіянин Павло Дуров 24 квітня розмістив на своєму каналі пост, в якому повідомив про заборону роботу чат-ботів, що використовуються для збору військової інформації.

Він нагадав, що в лютому 2022 року пропонував обмежити Telegram-канали в Росії та Україні, оскільки їх використовують для військової пропаганди.

"Однак наші українські і російські користувачі категорично виступили проти обмежень, ставлячи на перше місце свободу доступу до інформації, навіть упередженої. Я підтримав вибір наших користувачів".

Водночас Дуров наголосив, що діє заборона на облікові записи та ботів, які збирають координати для цільових ударів або публікують особисту інформацію із закликами до насильства.

Крім того, він повідомив, що американська компанія Apple вимагає від Telegram "зробити певні зміни", що стосуються загальних каналів новин/пропаганди для користувачів, які отримують доступ на iPhone з українських SIM-карт.

"Якби це повністю залежало від нас, ми б завжди надавали нашим користувачам те, що вони просять: доступ до інформації та думок без цензури, щоб вони могли приймати власні рішення. Однак не завжди це залежить від нас", - зазначив Павло Дуров.

Джерело: ВВС




Схожі новини: