“Магія Іспанії”: запорізький оркестр вражав слухачів у день ювілею першого диригента

Переглядів: 225

13 травня 2024 23:45

“Магія Іспанії”: запорізький оркестр вражав слухачів у день ювілею першого диригента фото

12 травня Запорізька обласна філармонія презентувала яскраву програму «Магія Іспанії».

Концертну програму темпераментної музики підготував академічний симфонічний оркестр під орудою головного диригента, заслуженого артиста України Василя Коваля.

Символічно, що концерт відбувся в день 95–річного ювілею першого головного диригента симфонічного оркестру, народного артиста України Юрія Луціва.

Митець був засновником відомої диригентської школи, до якої належить і головний диригент, заслужений артист України Василь Коваль.

Колектив оркестру присвятив своєму першому диригенту одну з музичних композицій.

Неповторна культура країни фламенко і кориди надихнула на створення запальних творів відомих композиторів, твори яких прозвучали у концерті. Гарячі іспанські пристрасті та характерний колорит блискуче передали запорізькі музиканти.

Ведуча - музикознавець Світлана Холод стала невід’ємним провідником у світ самобутніх іспанських мелодій, підготувавши, як завжди, цікаві факти про композиторів та їх твори.

Програму "Магія Іспанії" академічний симфонічний оркестр під керуванням Василя Коваля розпочав  з виконання твору Жоржа Бізе "Увертюра з опери "Кармен".  У яскравій програмі також прозвучали "Іспанський танець" Мануеля де Фалья, "Павана" Габріеля Форе,  "Іспанія" Еммануеля Шабріє

Майстерністю виконання публіку підкорили солісти – заслужена артистка України Ілона Турчанінова (фортепіано), лауреати міжнародних конкурсів Іван Левченко (саксофон) та Марія Прокоф’єва (скрипка).

Улюблениця публіки Ілона натхненно зіграла твір Ернесто Лекуона "Малагуенья",  разом з Іваном вони грали соло у творі  Хоакіна Родріго "Аранхуес" (це улюблена композиція піаністки).  Ще один улюбленець публіки - Іван Левченко виконав твір "Новус", а гостя програми Марія Прокоф'єва зіграла твір про іспанський танець -  "Болеро" українського композитора Миколи Стецюна.
 

Експресивної забарвленості музичним композиціям додали провідні вокалісти Вікторія Шестакова (сопрано), яка виконала "Аве Марія" Вільяма Гомеса та Микола Квєтков (тенор), який майстерно заспівав "Гранаду" Августіна Лара.

Неймовірну програму академічний оркестр завершив виконанням твору А. Маркеса "Дансон"

Вдячна публіка щирими оплесками та вигуками «браво» нагородила митців за атмосферну музику, надзвичайну енергетику і феєрверк емоцій, - зазначається на сайті Запорізької обласної філармонії.

"95-річчя першого головного диригента симфонічного оркестру народного артиста України Юрія Луціва колектив відмітив розкішною концертною програмою! Многая літа, Маестро, браво музикантам та головному диригенту заслуженому артисту України Василю Ковалю!" - прокоментувала яскраву прем'єру  після концерту в.о. генерального директора філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева.

«Магія Іспанії”: 5 цікавих фактів

1. Багато танців, що існують у світі, колись були народними. Але тільки не Павана. Історія цього іспанського танцю — це не історія Попелюшки, яка з вулиці потрапила до королівського палацу.

Павану зажди танцювала тільки шляхетна знать. Цей танець повільний, загадковий. Рухи танцюристів трохи нагадують паву- Павлина. Коли слухаєш музику — можна легко уявити, як гордо та неквапливо йшли бальними залами прекрасні дами та вельможі у пишних костюмах. У виконанні симфонічного концерту прозвучала “Павана” композитора Габріеля Форе.

2. Антоніо Гауді. Його називали генієм та божевільним. А він творив понад усе, майстерно поєднуючи у роботах образи природи та безмежний політ своєї фантазії.

Його дивовижні споруди стали справжньою прикрасою Барселони. Кожна з них — своєрідний ребус та загадка навіть для справжніх знавців.  Одна з споруд має назву “Будинок кісток”. Різнобарвна мозаїка, примхливі лінії, химерні балкони, дах у вигляді риб’ячої луски або спини дракона.

Неподалік — ще один шедевр майстра. Комусь цей незвичайний будинок нагадує хвилі. Комусь величезну кам'яну гору з ящірками на балконах.

Дивно, але 100 років тому іспанці не оцінили геніальність задуму. Сьогодні ж ці архітектурні шедеври охороняє ЮНЕСКО, вони у топ-списку туристичних пам'яток Барселони.

Але головна робота Антоніо Гауді була ще попереду. Найвідоміша споруда Барселони — храм Саграда Фамілія. Це велике творіння Антоніо Гауді відносять до модерну, неоготики, еклектики.  Архітектор присвятив роботі над храмом більше 40 років. «Мій головний замовник Господь Бог, а Він не поспішає”, - казав майстер.

Одні кажуть, що храм цілковита імпровізація і точних креслень він не мав. Але ж споруда - надміцна.

Цікаво, що зведення Сагради Фамілії займає більше часу, ніж зведення трьох пірамід в Єгипті. Велике будівництво триває і понині. Храм примхливо змінюється в залежності від ракурсу, освітлення. У внутрішньому оздобленні - безліч квіткових мотивів, адже Гауді надзвичайно надихався природою. Стелі храму досягають у висоту 60 метрів, а колони нагадують дерева!

3. Жартувати та насолоджуватися життям. Це, напевно, головна риса іспанців. Яскравий приклад – музика. Візьмемо цікавий твір, що називається інтермеццо з сарсуели “Весілля Луіса Алонсо” композитора Херонімо Хіменеса.  Що таке сарсуела? У 17 столітті в Іспанії при королівських палацах влаштовували театральні постанови, де текст акторів чергувався з музикою та танцями. Згодом музичні номери стали жити окремим життям, вони прикрашають концертні програми.

4. Неподалік від столиці Іспанії Мадриду є диво–місто – літня резиденція королів Аранхуес. Ефектний палац, пам’ятка ЮНЕСКО. Сади та парки навколо – дивують своєю красою. Цей неперевершений ансамбль вразив композитора Хоакіно Родріго.

У 1939 році він написав справжній музичний шедевр - «Аранхуеський концерт». Твір настільки натхненний, що король Іспанії нагородив Родріго титулом «Маркіз садів».

Адажіо з цього концерту - одна з вершин іспанської музики. Складно повірити в те, що її писав абсолютно сліпий композитор, якому вдалося передати красою музики велич та красу своєї країни. Іспанці кажуть, що аромат квітів та чисте повітря андалусійського міста Малага можуть сцілити всі хвороби, окрім нещасного кохання.

5. Малага – старовинний порт на березі Середземного моря і батьківщина дивовижного танцю, що має назву малагуенья. Цей парний танець схожий на любовну пантоміму. Головне правило – ноги танцюристів не повинні відриватися від землі. Вся увага – на руки та погляди. Жінка ховає обличчя за широким віялом, тож гра очами, які здатні передати почуття, найголовніша умова малагуеньї.

Інформацію підготувала музикознавиця Світлана Холод

Найближчі концерти симфонічної музики

15 травня  - гала концерт лауреатів міжнародного конкурсу - фестивалю «Акорди Хортиці». Зіркова гостя концерту- народна артистка України Богдана Півненко.

31 травня – урочисте закриття 67-го симфонічного сезону. Соліст - лауреат міжнародних конкурсів, скрипаль Дмитро Ткаченко. Диригент – заслужений артист України  Василь Коваль.




Схожі новини: