Робота є: у Запоріжжі за працю на благо суспільства можна отримувати щомісяця 12 000 гривень

Переглядів: 189

13 травня 2024 22:45

Робота є: у Запоріжжі за працю на благо суспільства можна отримувати щомісяця 12 000 гривень фото

На сьогодні одним з головних напрямків працевлаштування безробітних для Запорізького обласного центру зайнятості  є  їх направлення на  суспільно-корисні роботи.

У січні-квітні 2024 року у них взяли участь близько 2000 осіб, з яких близько100 — це вимушено переміщені особи. Такі цифри на брифінгу в медіацентрі  ЗОВА навела директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

- Ми активно залучаємо мешканців області до програми Президента «Армія відновлення», - розповіла Ірина Олександрівна. - Буває, що в наших умовах людина не завжди може отримати роботу, яку бажає, тому ми пропонуємо їй участь у суспільно-корисних роботах.

На таких працівників розповсюджуються всі соціальні гарантії, як при звичайному працевлаштуванні, а також виплачується заробітна плата – 12 тисяч гривень, тобто 1,5 мінімалки. І на відміну від осіб, які допомогу по безробіттю можуть отримувати лише 90 днів, учасники суспільно-корисних робіт 12000 гривень щомісячно можуть отримувати без обмеження терміну.

Є випадки, коли на підприємствах тимчасових працівників працевлаштовували на постійній основі. Роботодавці бачать потенціал та забирають людей.

Служба зайнятості укладає договори з громадами, з комунальними підприємствами, де тимчасові працівники можуть виконувати роботу з прибирання територій, висаджування квітів, чергування в Пунктах незламності тощо.

Співпрацює обласна служба також з благодійними фондами і волонтери, які розбирають завали після при прильоту ракет чи плетуть маскувальні сітки, можуть отримувати гроші за свою працю на благо суспільства.

- Це єдиний в Україні приклад, коли добробат стоїть на обліку у службі зайнятості, виконує важливу роботу(волонтери розбирають завали) і отримує заробітну плату, - зазначила Ірина Олександрівна. - Для нас пріоритет — залучати до суспільно-корисних робіт благодійні фонди, які працюють на нашу перемогу!

Директорка Запорізького ОЦЗ Ірина Дуднік розповіла також про допомогу громадянам із пошуком роботи, грантові програми  для відкриття бізнесу та ваучерну програму, яка дає можливість отримати другу (або третю, четверту) вищу освіту.

Окремо посадовиця зупинилася на допомозі вимушено переміщеним особам у працевлаштуванні. З початку року, за її словами, Запорізький обласний центр зайнятості допоміг знайти роботу майже 1000 ВПО.

- Кількість звернень до служби зайнятості від переселенців зросла у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це пов’язано із змінами у законодавстві: обов'язковою умовою для отримання  виплат є знаходження на обліку у службі зайнятості . Так, у січні-квітні 2023 року звернулися понад 2000 ВПО, а за такий же період у цьому році — понад 2500. У минулому році за 4 місяці працевлаштовано 736 особи з цієї категорії, у цьому році — 995, - розповіла Ірина Дуднік.

До речі, найбільше Ірині Олександрівні не подобається, коли людина приходить і каже, що їй треба стати на облік. Директорка зазначає, що їхня головна мета — допомогти людині знайти роботу і працевлаштувати її, а не взяти на облік. Щоб вона працювала, отримувала зарплату, платила податки — для розвитку економіки країни.

Працівники обласного центру зайнятості, за словами керівниці ОЦЗ, можуть надавати послуги людям, які не стоять на обліку як безробітні. Послугами рекрутерів можуть скористатися всі охочі.

- Робота є, ми надаємо пропозиції, головне – щоб було бажання працювати, – запевнила Ірина Дуднік.

Центри зайнятості активно співпрацюють з навчальними закладами. Це дозволяє шукачам роботи підвищити кваліфікацію або навіть отримати новий фах за рахунок ваучерів. Цей сертифікат дозволяє безоплатно опанувати професію в закладах технічної освіти або отримати другу вищу освіту за іншою спеціальністю. Їх за минулий рік служба зайнятості видала майже 800, більше половини – переселенцям.

До речі, ваучерна програма передбачає для учасників певні умови, але на ВПО вони не поширюються — ваучер переселенці можуть отримати у будь-якому віці і навіть без страхового стажу.

Останнім часом набули популярності грантові програми на відкриття бізнесу. Їх кілька - “Власна справа”, “Грант для ветерана”. Перша програма впроваджується обласним центром зайнятості ще з другої половини 2022 року. Розширення йде поступово.

У рамках програми “Власна справа” можна отримати грантові кошти у розмірі від 50000 до 250000 грн, учасники бойових дій, інваліди внаслідок війни, члени подружжя учасників бойових дій можуть отримати від 250000 до 1 млн гривень. З-поміж інших умов головна — створення нових робочих місць, їх кількість залежить від суми гранту.

З початку року, за словами Ірини Олександрівни, вони погодили 9 ветеранських проєктів, 8 з яких вже отримали фінансування. Не відстають із відкриттям бізнесу і ВПО – 23 людини вже започаткували власну справу.

На сьогодні найзатребуваніші професії на ринку праці Запоріжжя — робітничі з високим рівнем кваліфікації.

- Знайти кадри — це велика проблема, - підкреслює Ірина Дуднік. - На обліку стоять 70 відсотків безробітних з вищою освітою, з них половина жінки, які хочуть працювати, але мають дітей, яких ніде діти. А найбільш затребувані чоловіки. Кваліфікованих робітників потребують “Запоріжсталь”, “Дніпроспецсталь”, усі наші великі промислові підприємства, але ми, на жаль, не завжди можемо задовольнити їх потреби.

Тому організовуємо ярмарки вакансій та тематичні заходи – інформуємо населення та шукаємо підходящі кадри, – підсумувала Ірина Дудник.

Фото:  Запорізька ОВА




Схожі новини: