Зіграють з оркестром: у Запоріжжі відбудеться концерт за участю юних переможців міжнародного конкурсу

Переглядів: 425

13 травня 2024 16:41

Зіграють з оркестром: у Запоріжжі відбудеться концерт за участю юних переможців міжнародного конкурсу фото

Запорізька обласна філармонія продовжує радувати шанувальників музичного мистецтва

15 травня у філармонії відбудеться знакова культурна подія - концерт, підготовлений у партнерстві з Міжнародним конкурсом-фестивалем дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці». На одній сцені виступатимуть академічний симфонічний оркестр під орудою диригента, лауреата міжнародних конкурсів Дмитра Мітніка, відома фантастична скрипалька, народна артистка України Богдана Півненко (Київ) та юні таланти - лауреати ХХІ конкурсу «Акорди Хортиці».

У музичному світі Богдану Півненко знають не лише як талановиту скрипальку, а й як генеральну директорку та художню керівницю національного ансамблю солістів «Київська камерата».

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, як зазначається в анонсі дивовижного концерту, Богдана Півненко разом зі своїм колективом проводить активну концертну діяльність, поширюючи українське мистецтво по всьому світу. Проведено безліч благодійних концертів в Україні та країнах Європі на підтримку ЗСУ.

А 28 квітня з величезним успіхом відбувся історичний концерт у Сполучених Штатах Америці - у легендарному Carnegie Hall у Нью-Йорку. Програма концерту складалась виключно з творів українських композиторів, що стали американськими премʼєрами! Один з цих творів - "Chao, muchacho", фантазія на тему відомої пісні «Besame Mucho» українського композитора Володимира Зубицького, прозвучить 15 травня на сцені Запорізької філармонії.

А ще Богдана Півненко - незмінна голова журі Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці». У мирний час Запорізька обласна філармонія понад 20 років гостинно приймала на своїй сцені обдаровану молодь з різних країн світу.

Останні роки, з відомих причин, конкурс-фестиваль проводиться онлайн. Не став виключенням і 2024 рік. XXI міжнародний конкурс-фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці», як повідомляється на його фейсбук-сторінці, завершився наприкінці квітня.

У номінації «Соліст з оркестром» змагалися 4 скрипалі, 6 піаністів і 5 виконавців на духових інструментах. За рішенням журі конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиці» в гала концерті 15 травня візьмуть участь переможці цієї номінації. Це головний приз для талановитої молоді!

Разом з симфонічним оркестром виступатимуть обдаровані діти Запоріжжя - Кісенко Родіон (саксофон), Ільченко Ілля (маримба), Прокоф’єва Марія (скрипка), Григорян Аріна (ф-но), Мартиненко Василиса (ф-но); Дніпра - Тішин Дмитро (фагот)і Хмельницького - Зульфікар Софія (скрипка), яка удостоєна Гран прі конкурсу.

До речі, скрипалька Марія Прокоф’єва 12 травня зіграла з академічним симфонічним оркестром у програмі “Магія Іспанії”, а Родіон Кісенко, Аріна Григорян і Василиса Мартиненко взяли участь у концерті талановитих вихованців мистецьких шкіл Запоріжжя “Весняний драйв”.

Фантастичний концерт Запорізького академічного симфонічного оркестру під керуванням Дмитра Мітніка, народної артистки України Богдани Півненко та переможців конкурсу «Акорди Хортиці» відбудеться 15 травня о 17.00. Ви маєте це побачити, почути і насолодитися!

В тему

Благодійні внески - на підтримку ЗСУ

Учасники ХХІ міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці» вносили організаційний благодійний внесок.

Для громадян України він становив: у номінації “соліст з оркестром” - 400 грн, “юний концертмейстер” - 300 грн, соліст-інструменталіст, соліст-вокаліст — 300 грн, учасники ансамблів з двох виконавців — 150 грн (для кожного), 3-5 виконавців — 100 грн (для кожного), понад 6 — 50 грн (для кожного).

Для іноземців, які виступали в номінації А (соліст з оркестром) — еквівалент 40 євро, Б (соліст-інструменталіст, соліст-вокаліст)— 30 євро, В (ансамбль): два учасники — 30 євро (з ансамблю), 3-5 участників — 40 євро (з ансамблю), 6-14 участників — 50 євро (з ансамблю), в номінації Г (юний концертмейстер) — 30 євро.

Сума зібраних коштів від благодійних внесків — 50 000 грн. Кошти оргкомітет перерахував відомій запорізькій волонтерці Марії Мороко, яка на своїй фейсбук-сторінці розмістила допис-подяку. Вона поінформувала, що кошти будуть спрямовані на допомогу 6ОСБ/3 рота на обладнання для fpv дронів.

«Я хочу наголосити, що всі ці кошти були зібрані учасниками ХХІ міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці» - Цього року в конкурсі взяли участь талановиті діти майже зі всієї України, Німеччини, Польщі, Ізраїлю, Норвегії, Хорватії, Чорногорії…

Всі, хто були причетні до організації конкурсу, а також члени журі долучилися до участі у цій благодійній акції! Мистецтво не тільки збагачує душу, а і намагається як може підтримувати захисників нашої України. Дякуємо збройним силам України за можливість вчитися і дарувати своє мистецтво”, - зазначила у коментарі директор конкурсу-фестивалю, заслужений працівник культури України Віра Мартиненко.

Хто отримав Гран прі

У номінації “соліст з оркестром” - Софія Зульфікар, скрипка (Хмельницький)

 

У номінації “соліст-інструменталіст” - Євангеліна Алпєєва, фортепіано (Запоріжжя), Сніжана Беляєва, фортепіано (Запоріжжя), Мар’яна Мартиненко, фортепіано (Костянтинівка), Юлія Габрук, фортепіано (Харків), Єлизавета Погоріла, скрипка (Олександрія), Костянтин Передрій, акордеон (Запоріжжя), Давид Плахцінський, кларнет (тернопіль), Ілля Павлик, сопілка (Черкаси).

У номінації “соліст-вокаліст” - Дар’я Завалій (Запоріжжя)

«Акорди Хортиці-2024”: цифри і факти

  1. ХХІ міжнародний конкурс «Акорди Хортиці» проходив у два тури. Учасники надавали відеоматеріали разом з пакетом документів.
  2. Не розглядалися та не приймалися до участі заявки, в яких були твори композиторів країни-агресора (росії)
  3. До ІІ туру члени міжнародного жюрі допустили 246 заявок з 21 області України та інших країн Європи - Німеччини, Сербії, Хорватії, Словенії, Чорногорії, Польщі, Норвегії та Ізраїлю.
  4. Цього року в «Акордах Хортиці» взяли участь майже 650 учасників, які змагалися у 5 категоріях - “дебют” (до 8 років включно) та ще в чотирьох, залежно від віку на момент проведення конкурсу (від 9-10 до 16-20)
  5. Згідно положення, учасники змагалися у таких номінаціях:

       А — соліст з оркестром

       Б — соліст-інструменталіст, соліст-вокаліст

       В — ансамбль

      інструментальний (фортепіанний, струнний, духовий, ударний)

       інструментальний (народний, змішанний)

      камерний

     вокальний ансамбль, хор

    Г - юний концертмейстер




Схожі новини: