Закон про мобілізацію: далекобійники протестують на трасі Київ-Одеса

Переглядів: 168

18 травня 2024 19:21

Закон про мобілізацію: далекобійники протестують на трасі Київ-Одеса фото

В Україні далекобійники вийшли на мирний протест через зміни до закону про мобілізацію, що набули чинності 18 травня

У суботу, 18 травня в Одеській області, неподалік села Саврань, далекобійники влаштували акцію протесту проти закону про мобілізацію, вантажівки перекрили трасу на Київ. Речниця Національної поліції Олена Бережна у коментарі Суспільному уточнила, що наразі траса перекрита частково — одна смуга руху вільна для проїзду.області, а частина — в Одеській.

Відео із протестами опублікували і одеські пабліки. Довжина "затора", який стоїть на виїзді з Одеси – близько 5 км, і в ньому стоїть близько сотні фур. На одному з відео чути пояснення чоловіка, який показує панораму дороги. За його словами, це – протест далекобійників, які незадоволені новим законом про мобілізацію. Він запевняє, що в протесті взяли участь водії чи не всіх областей: Одеської, Миколаївської, Кіровоградської, Івано-Франківської, Вінницької, Чернігівської, Черкаської, Київської.

За словами очевидців, на трасі стоять сотні фур. Водії не погоджуються із тим, що з 18 травня прикордонники вимагають у них додаткові та оновлені документи.

Також на відео зазначили, що дорогу не перекрили – нею їдуть легкові машини і маршрутні автобуси.

Бережна у коментарі РБК-Україна уточнила, що протест влаштували водії вантажівок міжнародних перевезень. Причиною для протесту, як розповіла вона, стало те, що за новим законом про мобілізацію, вони нібито не зможуть виїжджати за кордон.

"Тож водії вантажівок провели мирну акцію протесту, встали обабіч дороги Київ-Одеса на території Кіровоградської області, рух транспорту не перекривали, шляхи були проїзні. Було до 100 авто, зараз вже близько 15 лишилось", – зазначила Бережна.

Речниця Нацполіції наголосила, що порушень публічного порядку під час акції протесту далекобійників не було. Поблизу місця проведення протесту були присутні поліцейські наряди.

"На ніч теж лишаться два наряди", – додала вона.

Випадки мобілізації далекобійників

В кінці квітня Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України звинуватила працівників ТЦК та СП у незаконному затриманні та мобілізації кількох водіїв вантажівок на КПП у Нижніх Воротах на Закарпатті. У Закарпатському центрі комплектування та соцпідтримки відповіли, що у мобілізованих водіїв не було при собі військово-облікових документів з позначкою про відстрочку від мобілізації, а система "Шлях" немає нічого спільного з військовим обліком.

Бронювання перевізників

На початку травня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач розповів, що в Україні з моменту запуску процедури бронювання отримати статус критично важливих і забронювати 50% військовозобов’язаних співробітників змогли 11 компаній-перевізників.

"Процедура бронювання діє понад рік. Профільну постанову Кабміну було ухвалено ще в січні минулого року. За цей час до міністерства (розвитку громад, територій та інфраструктури — ред.) звернулося 18 компаній, що займаються перевезеннями, 11 із них отримали статус критично важливих для економіки. Ще чотири усувають недоліки в документах", — написав Деркач у Facebook.

За його словами, для отримання статусу "критично важливого" підприємство повинно відповідати щонайменше трьом критеріям із семи. Наприклад, не мати заборгованості зі сплати ЄСВ, виплачувати середню заробітну плату в розмірі, не меншому за середню згідно з даними Держстату в регіоні, володіти ліцензіями та дозвільними документами на перевезення. Водночас перевізники, які спеціалізуються на перевезенні вантажів, мають виконувати перевезення для ЗСУ або доставляти гуманітарні вантажі, що необхідно підтвердити відповідними документами.

Бронюванню в будь-якому разі підлягають тільки 50% співробітників від кількості військовозобов’язаних. Це можуть бути як водії, так і інші фахівці підприємства. Заступник міністра зазначив, що наразі немає відповіді на питання, чи можуть отримати статус "критично важливих" і забронювати до 50% співробітників підприємства, зареєстровані у формі фізосіб-підприємців (ФОП).

Крім того, підприємства можуть забронювати співробітників на шість місяців, після закінчення яких вони повинні будуть подавати списки повторно. Статус "критично важливого"підприємства діє протягом одного року.




Схожі новини: