П'ять років Зеленського. З ким він прийшов до влади, як звільняв своїх друзів і хто зараз його команда

Переглядів: 193

20 травня 2024 19:30

Пять років Зеленського. З ким він прийшов до влади, як звільняв своїх друзів і хто зараз його команда фото

У розпал президентських виборів навесні 2019 року американські партнери передали кандидату в президенти Володимиру Зеленському послання: вони б не хотіли бачити на високій посаді в Україні Андрія Богдана, якого пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським.

В Україні на той час тяглися суди про законність націоналізації "ПриватБанку". Нацбанк стверджував, що колишні співвласники, серед яких Коломойський, завдали банкові збитків щонайменше на 5,5 мільярдів доларів. Сам олігарх називав це "маячнею" і оскаржував такі дії в судах. США побоювалися, що через Богдана бізнесмен Коломойський, по якому в США триває розслідування, впливатиме на нову українську владу.

За даними ЗМІ, на той час у Володимира Зеленського було кілька кандидатур на посаду голови ОП (на той час ще Адміністрація президента). Послання американців він уважно вислухав, а на другий день після інавгурації призначив Андрія Богдана головою свого офісу.

Ця історія, власне, і є яскравою ілюстрацією того, які підходи сповідує Володимир Зеленський у своїй кадровій політиці. Люди, які його добре знають, стверджують: він вислухає, але зробить по-своєму.

Володимир Зеленський прийшов до влади з командою, яку називав професіоналами і від якої через 5 років не лишилося і сліду. Практично всі ці люди опинилися в центрі політичних інтриг та підкилимних ігор за владу, вплив та повноваження. Більшість з них звільняли з офіційним формулюванням: неефективний. Або просто без пояснень.

ВВС згадує, з ким Зеленський прийшов в політику, як змінювалася його команда і як вона виглядає зараз.

Як створювали команду Зеленського

Одразу після остаточного рішення піти на вибори найближче оточення на той час шоумена Володимира Зеленського почало активно шукати експертів до своєї команди. Цим займалися Іван Баканов, Сергій Трофімов та бізнесмен Ілля Павлюк.

Іван Баканов - головний юрист студії "Квартал 95". За словами Зеленського, вони давні товариші, разом зростали в одному під'їзді в Кривому Розі.

Сергій Трофімов - виконавчий продюсер студії "Квартал 95", відповідав за кіновиробництво в компанії.

Ілля Павлюк - бізнесмен, давній товариш Зеленського. Він знався з багатьма політиками, а тому запропонував свої послуги з формування ЗеКоманди, зокрема в регіонах.

Під час пошуків людей до команди Зеленського згодом запросили Олександра Данилюка, Руслана Рябошапку, Дмитра Разумкова та Руслана Стефанчука, які і стали експертним кістяком ЗеКоманди. Кожен з них відповідав за свій напрямок: Данилюк - економічний та міжнародний, Рябошапка - правоохоронний та антикорупційний, Разумков - внутрішньополітичний, Стефанчук - юридичний та законотворчий.

Автор фото, Фейсбук Зеленського

Підпис до фото, Володимир Зеленський свою команду називав "дрімтім". Через 5 років президентства від неї не лишилося і сліду

Зеленський у передвиборчих інтерв'ю із гордістю розповідав про членів своєї команди, спочатку побоюючись називати прізвища. Як він пояснював - заради безпеки цих людей. Тому протягом всієї кампанії не було чіткого розуміння, яку ж команду веде Зеленський до влади, хто буде його прем'єром, міністрами, очільниками силових структур. І саме це найчастіше закидали Зеленському його опоненти.

В інтерв'ю західним ЗМІ 21 березня 2019 року на той час ще кандидат в президенти Володимир Зеленський заявив, що хоче змінити політичний істеблішмент та привести до влади чесних професіоналів. Під час цієї ж розмови запевнив, що йде на один термін і взагалі не думає про свій рейтинг. Щоправда, як показало майбутнє, обіцянка про єдиний термін була поспішною, а про рейтинг починаєш перейматися, коли він стрімко падає.

Питання про те, хто ж входить до команди нової політичної зірки, не сходило з вуст політиків та експертів. І вже за кілька днів до другого туру виборів Володимир Зеленський вийшов на ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" і ефектно, в комфортному для нього концертному стилі, вдаючись до яскравої міміки і жестів та зриваючи оплески аудиторії, представив свою команду.

"Це експерти, це моя команда. Це професійні люди, фахівці, молоді і світлі, розумні люди, які підуть зі мною в адміністрацію президента", - так Зеленський говорив про людей, з якими йшов у владу. По обидва боки від нього стояли майбутні перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, голова СБУ Іван Баканов, спікер парламенту Дмитро Разумков, секретар РНБО Олександр Данилюк, генпрокурор Руслан Рябошапка, майбутні депутати та міністри.

Зеленський не скупився на компліменти на адресу цих людей, а вони у відповідь запевняли аудиторію, що саме цей президент зможе побороти корупцію.

Тоді, навесні 2019 року, ця команда виглядала об'єднаною та впевненою у своїх діях, а сам Зеленський називав її "дрімтім".

Богдан і перші звільнення Зеленського

Але як часто відбувається в політиці, практично одразу після приходу до влади в команді Зеленського починають виникати конфлікти за посади та сфери впливу.

Андрій Богдан привів більшість "некварталівських" заступників - Руслана Рябошапку (який згодом став генпрокурором), Олексія Гончарука (згодом став прем'єр-міністром), Андрія Смирнова (він зміг протриматися на цій посаді практично всі наступні 5 років президентства Зеленського).

Саме Богдан керував розпуском парламенту та брав участь у формуванні списків "Слуги народу" на позачергових парламентських виборах, за його активної участі перезапускали ЦВК та формували перший уряд.

Це він вступив у публічну боротьбу з деякими мерами, в тому числі з очільником столиці, важковаговиком Віталієм Кличком, якому регулярно погрожував звільненням з посади голови КМДА.

І це Богдану прийшла креативна ідея вивести із складу МВС Нацгвардію, щоб зменшити вплив тодішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова на силовий блок.

Різкий, прямолінійний, авторитарний стиль управління нового очільника Офісу президента Андрія Богдана багатьом не подобався, тож він швидко нажив собі ворогів у команді. У нього поступово псувалися стосунки з людьми на Банковій, в новому парламенті та уряді.

Першим в публічну площину потрапив конфлікт Богдана і секретаря РНБО Олександра Данилюка. Останній був одним із ключових радників Зеленського під час передвиборчої кампанії - саме тому всі чекали призначення Данилюка на якусь високу посаду. Однак несподівано для всіх Зеленський призначив його секретарем РНБО - у крісло, в якому він мав не так багато влади і впливу. Данилюк віддалився від президента та втратив можливість впливати на важливі процеси в країні. Неофіційно члени команди Зеленського розповідали, що стосунки між Богданом та Данилюком були напружені ще під час передвиборчої кампанії.

Вже на четвертий місяць президентства Зеленського Олександр Данилюк написав заяву про відставку з посади секретаря РНБО. Тоді в інтерв'ю ВВС він розповів, що йде з команди через загрозливу ситуацію навколо "ПриватБанку".

Річ у тім, що Данилюк працював міністром фінансів за президента Петра Порошенка і був напряму причетний до націоналізації "ПриватБанку". Андрій Богдан у минулому був юристом Ігоря Коломойського - колишнього власника "ПриватБанку". Олігарх вважає націоналізацію незаконною, саме тому оскаржив це рішення в судах.

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Ігор Коломойський з вересня 2023 року перебуває у слідчому ізоляторі. Його підозрюють у шахрайстві, відмиванні коштів та організації замовного вбивства

З приходом до влади Зеленського навколо "ПриватБанку" і справді почали відбуватися цікаві процеси, стурбованість щодо яких озвучували і всередині, і за межами України. Коломойський через суди намагався повернути собі цей банк.

"Було декілька факторів, але останньою краплею були події навколо "ПриватБанку", - пояснював Данилюк ВВС свою відставку. - Я як людина, яка поставила на кон свою репутацію під час передвиборчої кампанії, коли заявляв, що робитиму все, аби вплив Коломойського в Україні був обмеженим, звичайно, я не міг на це не реагувати". Він упевнений, що через Богдана Коломойський намагався впливати на владу, а тому Зеленський мав його звільнити.

Президент Зеленський таки звільнив Андрія Богдана, але значно пізніше - в лютому 2020 року. На цей час в Офісі президента наростила свій вплив інша людина - Андрій Єрмак, який і став згодом новим очільником ОП. Саме він у всі наступні роки буде ключовим менеджером в команді Зеленського.

Зростання впливу Єрмака

Представники ЗеКоманди розповідають ВВС, що Андрій Єрмак не був помітним під час передвиборчої кампанії у 2019 році. Дехто навіть стверджує, що він не підтримував ідею Зеленського йти на президентські вибори.

А вже після виборів Єрмак раптом з'являється на Банковій серед інших помічників президента. Люди з команди Зеленського, з якими ми поспілкувалися, розповідають, що спочатку він особливо нічим не виділявся, був тихим і ні на що не впливав. Брав участь в деяких нарадах, але сидів там переважно мовчки.

Міжнародним напрямком в Офісі займався дипломат Вадим Пристайко. Спочатку Пристайко став заступником Андрія Богдана з міжнародних питань, а потім - міністром закордонних справ в новому уряді, який очолив Олексій Гончарук.

У Зеленського була "ідея фікс" - якомога швидше зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним, щоб провести мирні переговори. Це те, чого вже три роки не могла добитися команда попереднього президента Петра Порошенка. Над цим і працювали дипломати під керівництвом Пристайка. Він їздив на переговори радників Нормандського формату, формував міжнародний порядок денний президента та готував нормандський саміт лідерів, який зрештою таки відбувся у грудні 2019 року.

На якомусь етапі Зеленський вирішує включити в цей процес Андрія Єрмака - останнього цікавив спочатку російський напрямок, тож він захотів долучитися. Кінопродюсер та юрист в минулому, не маючи жодного дипломатичного досвіду, окрім диплому Інституту міжнародних відносин, спочатку допомагає Пристайку по лінії переговорів з Росією, а з часом перебирає на себе весь міжнародний напрямок.

Стосунки між Пристайком та Єрмаком стають напруженими, з призначенням останнього головою ОП ситуація загострюється. У 2020 році весь уряд разом з міністром закордонних справ відправили у відставку, а потім Зеленський призначив ексміністра послом до Лондона. Щоправда, свій дипломатичний термін (4-5 років) Вадим Пристайко до кінця так і не відбув і влітку 2023 року повернувся до Києва.

Це сталося після того, як на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року міністр оборони Великої Британії Бен Воллес та Володимир Зеленський обмінялися саркастичними зауваженнями на адресу один одного. Воллес заявив, що "союзники - не "Амазон", Україні варто висловлювати більше вдячності за допомогу, а Зеленський відповів: "Можемо зранку прокидатися і дякувати міністру особисто". Коментуючи цю ситуацію, Пристайко сказав: "Я не думаю, що сарказм між друзями − це добре".

На широкий загал всі вважають, що посла звільнили саме через цю критику Зеленського, але наші співбесідники в дипломатичних колах пояснюють: це звільнення було лише питанням часу, оскільки він вже давно впав у немилість голови ОП.

З коментарів Пристайка ЗМІ стає зрозуміло, що це рішення він і сам очікував. "Напевно, є комплекс речей, які приводять до рішень глави держави з відкликання посла. І я не здивуюсь, що якщо цей конкретний випадок був останнім в цілій мережі якихось речей, які призвели до звільнення", - так дипломатично він сказав в одному з інтерв'ю.

Про плани президента змінити посла у Британії Пристайку ще раніше повідомив міністр Дмитро Кулеба, тож указ про звільнення вже не був для нього сюрпризом.

Призначення Єрмака головою Офісу президента

У 2019 році Андрій Єрмак спочатку встановив непублічний контакт з росіянами, а згодом взяв на себе весь трек переговорів з Кремлем - він домовлявся про обміни полоненими та припинення вогню на Донбасі. Переговори Єрмака з куратором України в Москві, заступником керівника адміністрації президента РФ Дмитром Козаком спочатку дали певний результат - відбувся відомий обмін у вересні 2019 року, коли до України повернулися Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, українські моряки та інші бранці Кремля.

Також він контактує з американцями. Ті з більшим задоволенням спілкуються з Єрмаком, ніж з Богданом. Помічник Зеленського намагався встановити неофіційні контакти з командою на той час президента США Дональда Трампа. Щоправда, пізніше виник скандал, результатом якого став початок імпічменту американського президента - все через буцімто його тиск на Зеленського. Єрмак гасив ситуацію, постійно наголошуючи, що на президента неможливо тиснути, а американці нехай собі розбираються - це їхня внутрішня історія.

Після саміту Нормандської четвірки, фактично наприкінці 2019 - на початку 2020 року, Єрмак суттєво розширив свій вплив на Зеленського. Він був біля президента практично 24/7, поступово витісняючи Богдана, став його основним радником з усіх питань. І Зеленський відповідав йому прихильністю.

Цілком зрозуміло, що така ситуація не подобалася чинному голові ОП - на Банковій наростали конфлікти. Паралельно з цим, за деякими даними, у Богдана зіпсувалися стосунки з впливовим на той час бізнесменом Ігорем Коломойським.

Хоча сам Зеленський і члени його команди публічно відхрещувалися від зв'язків з бізнесменом і запевняли, що він ніяк не впливає на ЗеКоманду, але на практиці люди з орбіти олігарха з'являлися і на владних посадах, і згодом у списку "Слуги народу".

Тож дуже скоро Зеленський таки розпрощався з Богданом. Цю ситуацію президент прокоментував так: "Ми втрачаємо або час, або втрачаємо людей. Тобто ми сто відсотків когось будемо втрачати. Тому що ти не можеш жити в постійному конфлікті. Ось і все". Відповідні кадрові укази не забарилися - 11 лютого 2020 року президент звільнив Андрія Богдана і призначив Андрія Єрмака керівником свого офісу. На той час таке рішення Зеленського виглядало хоч і сенсаційним, але логічним.

Автор фото, Уніан

Підпис до фото, Після звільнення Андрій Богдан заявив, що вже не вважає Зеленського своїм другом

Після звільнення Андрій Богдан починає відкрито критикувати Зеленського та заявляє про політичне переслідування через свою позицію. "Влада з'їдає Зеленського. Він фізично змінився", - заявив колишній соратник Зеленського, попиваючи вино під час 4-годинного інтерв'ю Дмитру Гордону у вересні 2020 року. Тоді ж він відкрито заявив, що вже не вважає Зеленського своїм другом.

Звичайно, левова частка критики дісталась Андрію Єрмаку. "Він зручний, ніколи не приносить поганих новин і каже тільки про хороше. Зручний, як італійські черевики", - так Богдан оцінив свого наступника.

Попри ці закиди, Єрмак лише посилює свої позиції та вплив на Банковій. Він відкрито визнає, що багато радить президенту і той до нього прислухається. В одному зі своїх інтерв'ю Єрмак сказав: "Я ціную, що президент дослухається до моєї думки. Я дуже тверезо ставлюся до можливості щось сказати, вважаю, що треба не тільки висловлювати свою думку, а й підкріплювати це знаннями, досвідом і реальними результатами. Цей підхід розповсюджується на всю команду Офісу президента".

Влітку 2020 року Зеленський призначив його заступником неоднозначну фігуру - Олега Татарова, якого пов'язують з кримінальними переслідуваннями учасників "Революції гідності" у 2014 році. Це теж спричинило критику на адресу Офісу президента. Але час покаже, що попри це, позиції Татарова не похитнулися, а значить він цілком влаштовує як президента, так і голову його офісу.

Громадські активісти та експерти не втомлюються вказувати на втручання Татарова у діяльність правоохоронних та слідчих структур та закликати президента його звільнити. Єрмак зі свого боку постійно заперечує, що ОП контролює якісь державні структури, мовляв, Офіс президента лише координує їхню діяльність.

Президент йому настільки довіряє, що пробачає і невдачі. Наші співбесідники у владі стверджують: Єрмак схилявся до думки, що ніякого повномасштабного вторгнення Росії не буде. Стримано про цю загрозу він, як і інші представники української влади, говорив і публічно. Тоді західні політики та ЗМІ вже попереджали про те, що Росія готується напасти на Україну.

Голова ОП вів переговори з росіянами. Ті запевняли, що це все "істерика Заходу". Рівно за два тижні до вторгнення, 10 лютого 2022 року, він поговорив з Козаком і відзвітував Зеленському про прогрес. Сторони нібито тоді домовилися розблокувати роботу тристоронньої контактної групи по Донбасу та продовжити діалог. І Зеленський йому вірив.

А вже після повномасштабного вторгнення Єрмак визнає: "Ви знаєте, ми до останнього не вірили, що це станеться, чесно скажу. Ви знаєте, що було багато інформації від наших партнерів тощо. Але, все ж таки, ми не вірили".

На адресу нового голови ОП є різні закиди - від розстановки "своїх людей" на впливові посади, в тому числі в державні компанії, до тиску через силовиків на політиків та чиновників. Журналісти з'ясували, що наближених до Єрмака людей призначали на високі посади в уряд, Нацбанк, до різних державних структур та компаній, правоохоронного та силового блоку.

З ним пов'язують всі наступні кадрові рішення Зеленського, в тому числі звільнення найближчих друзів та соратників, з якими президент, здавалося б, був нерозлучним все попереднє, дополітичне життя. Серед них - Сергій Трофімов, Іван Баканов та Сергій Шефір.

"В нього немає родини, дітей, в нього є тільки Зеленський. І цим він фактично відрізняється від інших членів команди. Він виконує абсолютно різні доручення, доносить інформацію, організовує зустрічі Зеленському. Він завжди був під рукою - у робочих поїздках, на міжнародних зустрічах, в бункері… і це спрацювало", - розповідає один з колишніх членів команди президента. Вони навіть одночасно в листопаді 2020 року перехворіли на COVID-19 і разом пішли на самоізоляцію.

У своїх попередніх інтерв'ю Єрмак називав перебільшенням закиди про те, що він має абсолютну владу у кадрових питаннях в країні. "Ми - команда Офісу президента - займаємось тільки тими кадровими питаннями, які належать до компетенції президента, а не так, як іноді пишуть", - пояснював він.

За словами Єрмака, щодо кадрів президент завжди діє рішуче: "Я завжди за конструктивну критику, я нормально це сприймаю, але проти маніпуляцій і неправди. І президент завжди рішуче реагує на помилки у кадровій політиці, якщо вони мають місце. Але дуже важливо, щоб висновок про помилку був зроблений на основі глибокого професійного аналізу. А не через чиїсь політичні чи особисті інтереси. Якщо це дійсно помилка, то будьте впевнені, що президент не вагаючись її виправить".

 

Автор фото, Уніан

Підпис до фото, Громадські активісти та експерти заявляють про втручання Олега Татарова у діяльність правоохоронних та слідчих структур та закликають президента його звільнити. Однак, схоже, що Зеленський та Єрмак з такими закидами не згодні

Така рішучість президента призвела до того, що довиборча "дрімтім" Зеленського, до якої Єрмак не входив, протягом 5 років президентства випарувалася. Колишні та нинішні члени команди президента стверджують: це сталося зовсім не без участі нинішнього голови ОП.

Гончарук, Разумков, Баканов і вся "дрімтім"

Слідом за зміною керівництва свого офісу Зеленський зажадав заміни уряду - і це при тому, що в нього ще не сплив термін річного імунітету. Олексій Гончарук вважався креатурою Андрія Богдана, після його звільнення позиції прем'єра похитнулися.

Офіційною причиною заміни уряду назвали те, що Кабмін Гончарука неефективний. Володимир Зеленський, оцінюючи його роботу, сказав: "Цей уряд знає, що робити, але знати - замало, потрібно робити. І ми не маємо боятися правди, ми повинні визнавати помилки. Бо в день, коли ми зануримось у теплу ванну ілюзій, потоне вся країна".

Неофіційною причиною називали те, що прем'єр потрапив у немилість президента після "зливу" запису наради в Нацбанку, на якій той назвав Зеленського "профаном" в економіці. До слова - досі так і невідомо, хто прослуховував тоді Гончарука і з якою метою виклав нарізку в інтернет. Хоча щодо другого питання відповідь, скоріше, зрозуміла - імовірно, цими записами Гончарука хотіли дискредитувати в очах президента.

СБУ зайнялося розслідуванням справи про прослуховування прем'єра, але результатів, за нашими даними, по цей час немає.

4 березня 2020 року Рада звільнила Олексія Гончарука, що потягло за собою відставку всього уряду. Вже після звільнення експрем'єр розказав журналістам, що президент попередив його про плани замінити уряд. І це насправді скоріше виняток, бо в майбутньому Зеленський здебільшого не попереджав тих, кого звільняв. Часто люди дізнавалися про це по факту від третіх осіб, або взагалі зі ЗМІ.

Вже наступного дня після заміни уряду депутати висловили недовіру генеральному прокурору Руслану Рябошапці - тому самому, який був експертним локомотивом в ЗеКоманді під час виборів і яким так пишався Зеленський. Його, як і Гончарука, назвали неефективним і теж відправили у відставку.

За нашими даними, Зеленський не зустрічався з ним ні до, ні після звільнення. Але це кадрове рішення публічно таки прокоментував на одній регіональній зустрічі з бізнесменами. І це виглядало емоційно. "Мене будуть запитувати: ай-яй-яй, не можна чіпати генпрокурора. Ви знаєте, ми з ним пройшли довгий шлях на передвиборчій кампанії. Але хай там голосують депутати, як вони хочуть. Моя особиста думка: немає результату - не маєш займати місце". І тут же конкретизував: "Руслан - гарний спеціаліст, але не показав результат. Немає пріоритетів товариш-не товариш".

Руслан Рябошапка з відповіддю не забарився.

"Я б розділив президентство Зеленського на дві частини. Перша - так званий турборежим, у тому числі в корупційній сфері. Потім все змінилось", - розповідав Рябошапка в інтерв'ю ВВС. Цю радикальну зміну він пов'язує із заміною Богдана на Єрмака. Останній, на його думку, сприяв тому, що олігархи суттєво зблизились з командою президента. І позбуваються тих, хто їм заважає.

"Ми наблизились до олігархів, - говорив Рябошапка ВВС, - разом з НАБУ ми були дуже близькі до повідомлення про підозру колишньому власнику найбільшого банку країни". Він мав на увазі Ігоря Коломойського. "Тому я вірю, що ми стали небезпечними для них".

Вже тоді він казав, що єдиним шансом змінити ситуацію на краще для Зеленського є кардинальна зміна ставлення до оточення. І першим кроком мало б бути звільнення Андрія Єрмака, а далі - формування команди професіоналів. "Зеленський не є професіоналом у державному управлінні, тому все залежить від того, хто його оточує", - говорив Рябошапка.

Здавалося, у цих політичних інтригах стабільним залишалося одне - Зеленський не чіпав своїх "кварталівських" друзів, яких призначив на високі посади. Але і тут з часом все змінилося - першим в листопаді 2020 під удар потрапив Сергій Трофімов, який відповідав в Офісі президента за регіональну політику. Президент звільнив його з посади першого заступника голови ОП, офіційно - за ту ж неефективність.

Сергій Трофімов фактично виріс всередині студії "Квартал 95". Він розповідав, що прийшов туди замолоду звичайним менеджером і доріс до виконавчого продюсера. Він був серед тих, хто активно допомагав Зеленському формувати команду під час виборів. А ще, за даними ЗМІ, він був близьким другом родини Зеленського.

Стосунки між Трофімовим та Єрмаком не склалися практично одразу після призначення останнього головою ОП. За одними даними - через те, що Трофімов мав амбіції очолити ОП після Богдана, а тому не сприймав Єрмака як свого шефа, за іншими - Єрмак не бачив Трофімова своїм першим заступником і робив все, аби позбутися. Цілком імовірно, що в цій історії наклалися обидва чинники.

Публічно Сергій Трофімов заперечував будь-який конфлікт з Єрмаком. "Я вас запевняю, на цих чутках не варто фокусуватись. Всі шукають конфлікт, змову, інтригу, але їх немає", - запевняв він журналістів в одному зі своїх інтерв'ю навесні 2020 року.

Наполегливо заперечував цей конфлікт і Єрмак. У липні 2020 року голова ОП опублікував в соцмережах спільне з Трофімовим фото - на ньому вони усміхаються, а поряд підпис: "Фото, заряджене на співпрацю. Природа настільки оновилася, що про нас з Сергієм почали писати анонімні телеграм-канали. Прочитали кілька постів, сидячи в кабінеті, ледь стримали посмішку. Не читайте радянських газет! Ми — єдина команда президента Зеленського. Не намагайтеся нас розділяти, це марно!".

Автор фото, Фейсбук Єрмака

Підпис до фото, Андрій Єрмак намагався всіх переконати в тому, що в нього немає конфлікту з другом президента Сергієм Трофімовим. Вже через кілька місяців Трофімова звільнять

Але як показує досвід, часто картинка в соцмережах відрізняється від реальності. Вже восени на Банковій починають критикувати Трофімова. "Мені здається, що перший заступник, який відповідає за регіональну політику, повинен бути жорсткішим, чітко розуміти функціонал губернаторів. Тому що децентралізація зробила так, що на перший план вийшли регіональні громади, а губернатори опинилися на другому плані", - таке заявив журналістам радник ОП Михайло Подоляк, натякаючи, що скоро президент прийме відповідне кадрове рішення.

Трофімова згадують в контексті ще однієї теми - на високій посаді в ОП він захищав інтереси УПЦ МП. Заступник Єрмака заявляв про тиск на цю церкву з боку держави, а також про надмірну політизацію релігійного питання попередньою владою. Згодом в інтернеті з'явилися фотографії співслужіння Сергія Трофімова та митрополита Онуфрія. І цю "карту" активно використали його недоброзичливці.

Трофімова звинувачували у використанні посади з метою блокувати переходи громад УПЦ МП до нової ПЦУ. Він ці закиди заперечував.

4 листопада 2020 року Зеленський підписав указ про звільнення свого друга з посади першого заступника ОП, при цьому залишив його позаштатним радником. З цього моменту вага Трофімова у владі зійшла нанівець.

Вже наступного, 2021 року, з команди Зеленського йде ще одна вагома фігура - Дмитро Разумков. Його ще у 2019 році привів Іван Баканов.

Разумков був одночасно експертом з внутрішньої політики, політтехнологом і спікером виборчого штабу. На позачергових парламентських виборах очолив список партії "Слуга народу", а після приголомшливого результату цієї політсили (отримала монобільшість у парламенті) у серпні 2019 року став спікером Верховної Ради.

Разумков вирізнявся від багатьох інших членів команди тим, що в нього вже був політичний досвід та власні політичні амбіції. До Зеленського він співпрацював з "регіоналами" та партією Сергія Тігіпка, тож чудово знав політичні процеси в країні. Одразу на старті в нього почали виникати проблеми з Банковою, яка вимагала в "турборежимі" приймати десятки законопроєктів.

Молодий і амбіційний політик, прийшовши до влади, показав свій характер: він не погоджувався бути руками єдиного мозку - Офісу президента. Разумков відмовлявся виконувати всі завдання Банкової та критикував окремі ініціативи ОП, а також відкрито заявляв, що Зеленський має бути президентом лише 5 років, як, власне, він і обіцяв своїм виборцям. Зеленський тоді вже дав зрозуміти, що думає про другий термін.

Конфлікт наростав. Коли Зеленський звільнив Богдана, з'явилася надія, що нарешті у стосунках зі спікером парламенту все налагодиться. Але цього не могло відбутися апріорі, бо Разумков вже для себе прийняв рішення піти окремим шляхом.

Автор фото, Уніан

Підпис до фото, Володимир Зеленський прийшов до влади з командою, яку називав чесними професіоналами і від якої через 5 років мало що залишилося.

Після того, як ОП очолив Єрмак, конфлікт перейшов на новий рівень - спікер парламенту все більше дратував Офіс президента тим, що завжди мав свою окрему думку з будь-якого питання.

Зрештою, на фоні падіння рейтингу довіри до Зеленського та його команди, Разумков очікувано відділився від команди президента. 6 жовтня 2021 року депутати звільнили його з посади спікера і політик створив своє міжфракційне об'єднання "Розумна політика".

"Я міг спокійно залишатися головою Верховної Ради, якби я був "більш конструктивним". Людиною, яка готова поступатися своїми принципами. Людиною, яка не займає чітку позицію з тих чи інших питань", - пояснював своє звільнення Разумков у розмові з ВВС.

Дещо він сказав і про Зеленського: "Мені здається, що Банкова - вона якесь прокляте місце. Сюди хто не потрапляє, воно дуже сильно змінює людей". Ці його слова про Зеленського по своїй суті збігалися з оцінками Андрія Богдана.

Сам Зеленський відгукувався про Разумкова стриманіше: "У цих людей інші політичні погляди. І це нормально. Ми живемо в демократичній державі. Але якщо вони (ці погляди) інші, ніж у... 73%, які віддали голоси саме за цю програму, то це нормально - значить, ти живеш своїм особистим життям".

Так через два роки у владі розійшлися політичні шляхи Разумкова і Зеленського.

На фоні критики влітку 2022 року відбулося звільнення очільника СБУ Івана Баканова - ще одного "кварталівця" та давнього знайомого президента. І тут особливу увагу варто звернути на те, як це відбувалося.

Саме призначення Зеленським Баканова на посаду голови СБУ було неочікуваним, багато хто сприйняв таке кадрове рішення неоднозначно. Мовляв, як можна призначити очільником спецслужби людину, яка жодного дня там не служила. Але в оточенні президента пояснювали, що в цьому і був задум - призначити того, хто не залучений до корупційних схем, потоків та відкатів, щоб він викорінив все це зсередини.

Так юрист студії "Квартал 95" Іван Баканов у серпні 2019 року став головою української спецслужби. Спочатку Зеленський позитивно відгукувався про нового очільника СБУ: "Може, з погляду досвіду і професіоналізму, Баканову чогось не вистачає, але мені здається, що за цей рік він показав, що такого чесного голови Служби безпеки України ніколи не було". Але згодом його риторика стає стриманою, у стосунках між Зеленським і Бакановим виникає холод, а у ЗМІ з'являються "вкиди" про плани Зеленського його звільнити.

На адресу Баканова лунали різні звинувачення - від повільної реформи СБУ до провальної кадрової політики. Одні говорили про те, що Баканову бракувало досвіду та компетентності, щоб очолювати таку складну структуру, як СБУ. Інші пов'язували такий шквал критики з тим, що він - людина не з системи, а тому у спецслужбі його просто не сприймали і хотіли позбутися.

З часом на Баканова почали скаржитися президенту як представники самої СБУ, яких він не влаштовував, так і інших структур. За нашими даними, Зеленський не раз викликав очільника спецслужби "на килим" після таких скарг, а в липні 2021 року навіть зібрав велику нараду, на якій розглянув внутрішню ситуацію в СБУ, розкритикував її діяльність, а за результатами прийняв низку кадрових рішень.

Боротьба за владу і вплив на президента і тут далася взнаки. "Іван залишався одним з небагатьох у команді, хто напряму дзвонив до Зеленського, приходив до Зеленського і говорив з ним без посередників. Звичайно, він не влаштовував декого", - розповідає один з наших співбесідників у владних колах, натякаючи на керівництво ОП. На такому фоні, за цією версією, стосунки Баканова з Офісом президента погіршувалися.

Паралельно в інформаційному просторі були й ознаки дискредитаційної кампанії. Наприклад, навесні 2022 року мережею поширилася інформація, що Баканов втік з України на початку вторгнення. Деякі ЗМІ це навіть подавали з посиланням на джерело в Офісі президента. Авторитетне видання "Українська правда" у своїй статті від 2 червня 2022 року напише з посиланням на джерело в оточенні президента: "Вані в перші дні війни не було в Києві. Його не могли знайти. А він - голова Служби безпеки, розумієте?!". Новина про це розійшлася на багатьох інших ресурсах та телеграм-каналах. Згодом це почали стверджувати і окремі народні депутати.

Інформація про те, що Баканов втік на початку вторгнення, виявилася фейком. Наші співбесідники в СБУ стверджують, що він був на робочому місці у Києві. Підтвердив нам це і сам Баканов.

"24 лютого 2022 року вночі я приїхав додому з роботи. Через декілька годин мені зателефонував Роман Дудін (на той час керівник УСБУ в Харківській області), він доповів про початок бойових дій та ворожий перетин державного кордону України. Я одразу доповів президенту України. Приїхав в будівлю ОП на засідання РНБО щодо введення військового стану. Щоб не втрачати час, оскільки інші члени РНБО ще тільки під'їздили, я звернувся до президента з проханням покинути будівлю ОП, зарахувавши мій голос "за" при голосуванні, і одразу поїхав на Володимирську, 33 з метою організації та проведення координаційної селекторної відео наради з керівниками центрального апарату та регіональних управлінь СБУ", - так він відповів на запитання ВВС.

Баканов запевняє, що з того часу постійно перебував в центральній будівлі СБУ, звідти керував та координував діяльність спецслужби аж до свого звільнення. "З Києва чи за кордон не виїжджав", - стверджує він.

Примітно, що якось в одному з інтерв'ю журналісти прямо запитали Андрія Єрмака, чи справді Баканова не було в Києві 24 лютого, і той відповів досить ухильно: "Я не маю такої інформації. Можу сказати про себе. Я з'явився тут о 5.20 ранку, другим після президента і залишаюся тут по сьогоднішній день. Я був тут з першої хвилини і буду залишатися до нашої перемоги на місці", - похвалився Єрмак. Дещо дивна відповідь з огляду на те, що навряд голова ОП не бачив і не знав, де був і що робив того дня голова СБУ.

Згодом ЗМІ рознесуть ще одну новину про кримінальні справи проти Баканова, в якій знову буде посилання на джерела в тому ж таки Офісі президента. В ДБР нам офіційно повідомили, що ніяких таких справ немає. "Коментувати чутки або фейки немає сенсу, лише підживлювати", - каже на це Баканов. І додає: "Проаналізуйте самостійно першоджерело цих вкидів, до якого пулу належать фейкометчики і ви зрозумієте справжню їх мету, замовників, вигодонабувачів та їх попутників".

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Володимир Зеленський звільнив з високих посад всіх своїх "кварталівських" друзів. Колишні та нинішні члени команди президента стверджують: це сталося зовсім не без участі нинішнього голови ОП

 Продовження статті читайте за посиланням




Схожі новини: