Обереги для малюків: у Запоріжжі на День вишиванки молоді мами отримали знакові подарунки

Переглядів: 240

16 травня 2024 23:47

Обереги для малюків: у Запоріжжі на День вишиванки молоді мами отримали знакові подарунки фото

Запоріжанки вишили чудові писанки для новонароджених

У Всесвітній день вишиванки членкині ГО “Запорозькі берегині” вже вдруге провели дуже позитивну і душевну акцію — привітали зі святом матусь, які народили своїх діточок в обласному перинатальному центрі. Станом 18 травня 2024 у різних відділеннях знаходилося 18 малюків, в тому числі 5 - в реанімації.

Для молодих матусь візит гарних запоріжанок у вишитих сорочках став приємним подарунком, який додав чимало позитивних емоцій і зробив святковий день незабутнім і яскравим.

- До Великодня наші майстрині вишили 130 писанок, - розповідає голова ГО “Запорозькі берегині” Олена Шевчук. -У кафедральному соборі Святої Трійці ПЦУ, як і минулоріч, прикрасили чудову арку. Також прикрасили вишитими писанками великоднє дерево у Головному управлінні ДСНС — на знак подяки героям без зброї.

А ще у рамках великоднього проєкту наші майстрині зробили вишивану “мапу Запорізького краю”. Людмила Гармаш, Лариса Середа, Тетяна Дем’янова і Тетяна Соловйова вишили писанки на честь колишніх районних центрів, які сьогодні знаходяться в окупації або під постійними ворожими обстрілами. Ще одну писанку присвятили селищу Роботине. Усього вишили 24 писанки.

Презентацію проєкту провели в міській інклюзивній бібліотеці, де виставка пробула тиждень. Потім цими писанками прикрасили вликоднє дерево, яке встановлювали біля Фонтану життя, а потім на них можна було подивитися у Туристичному інформаційному центрі.

Рік тому до Великодня берегині започаткували великий авторський проєкт - вишили писанки для дітей, які народилися на Всесвітній день вишиванки (18 травня. - Авт.) в обласному перинатальному центрі. У центрі ідею "Запорозьких берегинь” підтримали з радістю.

 - Мені дуже приємно, що  Запоріжжя вже має на День вишиванки свої традиції, - зазначає Олена Шевчук.  -  І саме "Запорозькі берегині" одну з них започаткували. Вже другий рік  ми приходимо до перинатального центру і даруємо вишиті писанки з кодами сили діткам, які народилися в цей день.

Сьогодні до писанок докладаємо і пінетки. Їх сплели також берегині, які протягом осені, зими в'язали шкарпетки для наших військових. І пінетки для новонароджених малюків запоріжанки в'язали з великою любов'ю

За словами лідерки "Запорозьких берегинь",  писанки, які вишили майстрині - особливі: у них багато закодовано на розвиток дитини, процвітання роду, на щастя і добро. Писанки різні: частина вишита для хлопчиків, частина — для дівчаток. Але на кожній вишито дерево життя — символ зв’язку поколінь та невмирущості роду.

"Я завжди кажу, що наше рідне Запоріжжя — це місто з яйцями! Ці писанки можна підвісити над ліжечком чи у візочку — і дитинка змалечку буде бачити нашу вишивку, коди нашої нації”, - зазначила Олена Шевчук.

Окрім особливих оберегів для діточок, пінеток, молоді матусі отримали від талановитих майстринь  і чарівних янголів в національних кольорах.

З визначною подією у житті  -  народженням дітей - матусь (і кількох татусів) щиро вітали Олена Шевчук, Людмила Гармаш, Лариса Середа, Тетяна Дем’янова, Анна Мартенс, Тетяна Соловйова і Марина Широкова.

Зокрема, привітання отримали Рима і Сергій, у яких народилася третя дитина, хлопчика назвали на честь тата  -  Сергійком. Це третя дитина подружжя, вони вже виховують доньку і сина.

І для Олени, якій допомагає мама Віра,  її Олександр - третя дитина. Дома на братика з мамою чекають Мирон і Міхаіл.

Подарунки від майстринь з побажаннями щастя і здоров'я також отримали Олег і Маша,  у яких народився, як гордо сказав щасливий татусь, "Максим Олегович", і Гюнель, яка народила донечк Адріану.

Олена Шевчук і Лариса Середа покривали матусь (а у двох палатах — ще й татусів) магічним “жіночим рушником”, який вишили заміжні запоріжанки - на щасливу долю їх самих, їх синочків чи доньок та й усієї родини.

Привітання отримали пацієнтки в усіх відділеннях перинатального центру. Дві церемонії привітань і вручення подарунків проходили у коридорах, де збиралися молоді мами та два татусі.

“Запорозькі берегині” щиро бажали жінкам, чоловікам та їх діткам здоров’я, щастя, радості. І, звичайно, нашої якнайскорішої перемоги — щоб малеча росла під знову мирним небом України.

Це була надзвичайно зворушлива акція, деякі матусі від позитивних емоцій не могли стримати сліз, отримуючи такі особливі подарунки для своїх крихіток.

- Мені дуже приємно, що для проведення акції до Всесвітнього дня вишиванки «Запорозькі берегині” вже вдруге обрали наш перинатальний центр — заклад, де на світ з’являється майбутнє нашої країни, - зазначив директор КНП “Запорізький обласний перинатальний центр” ЗОР Олександр Кирилюк. - Хочу подякувати “Запорозьким берегиням” за цю надзвичайно зворушливу акцію, побажати їм здоров’я, щастя і нових творчих успіхів. Наші двері для них завжди відчинені! Разом з ними ми будемо робити добро! І воно обов’язково призведе до нашої Перемоги!

Тільки цифри

  • З 24 лютого 2022 року, початку повномасштабного вторгнення рф, у Запорізькому обласному перинатальному центрі, як розповіла заступниця головного лікаря з медичної частини Наталія Богуславська, народилися 2569 немовлят (хлопчиків — 1339, дівчаток — 1230). Двієнь — 50 (хлопчиків;хлопчиків — 13, дівчаток; дівчаток — 19, хлопчиків; дівчаток — 18).
  • За 2022 рік народжено 1038 немовлят (хлопчиків — 547, дівчаток — 491). Двієнь — 19 (хлопчиків;хлопчиків — 6, дівчаток; дівчаток - 5, хлопчиків; дівчаток — 8).
  • За 2023 рік народжено 1095 немовлят (хлопчиків — 561, дівчаток 534). Двієнь 25 (хлопчиків;хлопчиків — 5, дівчаток; дівчаток — 12, хлопчиків; дівчаток — 9)
  • за 2024 рік народжено 436 немовлят (хлопчиків — 231, дівчаток - 205). Двієнь — 6 (хлопчиків;хлопчиків — 2, дівчаток; дівчаток - 2, хлопчиків; дівчаток — 2).

Фото авторки




Схожі новини: