Крутий дебют: у Запоріжжі юні лауреати міжнародного конкурсу чудово зіграли з симфонічним оркестром

Переглядів: 335

16 травня 2024 21:50

Крутий дебют: у Запоріжжі юні лауреати міжнародного конкурсу чудово  зіграли з симфонічним оркестром фото

У Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт переможців ХХІ Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці» за участю академічного симфонічного оркестру під орудою лауреата міжнародних конкурсів Дмитра Мітніка.

Глядачі були у захваті і від гри відомої скрипальки, народної артистки України Богдани Півненко, яка понад 10 років очолює журі конкурсу.

Гріє душу, що започаткований у Запоріжжі фестиваль «Акорди Хортиці» живе попри все! Не зважаючи ні на пандемію коронавірусу, ні на вторгнення дикої орди зі сходу і воєнний стан. Просто, звісно, в останні роки змінилися умови проведення конкурсу — зараз він проводиться дистанційно.

Цього року в конкурсі взяли участь 700 обдарованих дітей з 8 країн Європи, 35 міст та містечок України. За рішенням авторитетного журі 215 учасників стали переможцями у різних номінаціях та 10 отримали Гран прі і право дебютувати на сцені Запорізької обласної філармонії у супроводі академічного симфонічного оркестру. Символічно, що саме в Міжнародний день сім’ї творча родина митців поповнилася юними талантами.

На початку концерту з привітальним словом до переможців звернулися фундатори фестивалю та члени журі – секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко, голова журі, народна артистка України Богдана Півненко, директор Запорізької дитячої школи мистецтв №1, голова запорізького благодійного фонду «Акорд», заслужений працівник культури України Віра Мартиненко, керівник Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева та голова журі першого туру, диригент академічного симфонічного оркестру, лауреат міжнародних конкурсів Дмитро Мітнік.

Виступаючі подякували Збройним Силам України за захист та можливість проведення конкурсу у прифронтовому Запоріжжі, побажали молодим музикантам натхнення і подальших творчих злетів та висловили надію на те, що наступний конкурс буде проводитися вже під мирним небом.

Секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко привітала переможців конкурсу–фестивалю та вручила їм почесні нагороди. А голова журі, народна артистка України Богдана Півненко нагородила володарку Гран прі конкурсу Софію Зульфікар та подякувала колективу та керівнику єдиної прифронтової філармонії Запоріжжя Ірині Конаревій за можливість проведення концерту переможців і повідомила, що у червні юні музиканти матимуть можливість виступити у Києві - на сцені Національної філармонії України разом з національним ансамблем солістів «Київська камерата» під її керівництвом.

Голова запорізького благодійного фонду «Акорд», заслужений працівник культури України Віра Мартиненко зазначила, що за рішенням оргкомітету всі кошти конкурсу у сумі 50 тисяч гривень перераховані на підтримку підрозділів Сил Оборони, які воюють на Запорізькому та Донецькому напрямках.

Очільник філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева вручила Богдані Півненко квіти від голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова та подякувала організаторам, зокрема чудовому незламному місту Запоріжжю, за те, що в черговий раз збагатили світовий музичний простір новими талантами.

Це був просто фантастичний концерт! Незламні українські діти — у концерті брали участь юні таланти із Запоріжжя, Дніпра і Хмельницького — грали так вправно на фортепіано, скрипці, фаготі, саксофоні  та маримбі, наче це були дорослі музиканти. Причому, досить складні твори усі солісти грали напам“ять. Глядачі не шкодували долонь для овацій!

Ведучим концерту Юлії Дар’їній та Миколі Петюку вдалося створити в залі особливу атмосферу, яка додала впевненості молодим талантам.

В концерті прозвучали твори відомих українських та європейських композиторів – Миколи Стецюна, Мирослава Скорика, Юрія Шевченка, Жоржа Бізе, Йоганна Себастьяна Баха, Каміля Сен-Санса, Нея Розауро та Антоніо Вівальді.

Разом з академічним симфонічним оркестром свою майстерність продемонстрували найкращі конкурсанти - Кісенко Родіон (саксофон), Ільченко Ілля (маримба), Прокоф’єва Марія (скрипка), Григорян Аріна і Мартиненко Василиса (фортепіано), Тішин Дмитро (фагот) з Дніпра і володарка Гран прі конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиці - 2024» Зульфікар Софія (скрипка)з міста Хмельницький.

Виступ голови журі – народної артистки України Богдани Півненко, який складався виключно з творів українських авторів, викликав бурхливі оплески та гордість за національне музичне мистецтво.

Слухачі були в захопленні від концертної програми і нагородили визнаних та юних музикантів нескінченними оплесками та вигуками «браво».

Джерело: сайт Запорізької обласної філармонії

Пряма мова

Богдана Півненко, народна артистка України,  голова журі Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці»:

"Запоріжжя! Гала концерт лауреатів Міжнародного конкурсу виконавської майстерності "Акорди Хортиці"!

Величезна вдячність всім причетним за те, що в цей час це відбувається!! Дві реальності!  Діти, музика і війна. А в залі діти, з окупованих територій, в яких росіяни розбомбили їх життя".

Регіна Харченко, секретар Запорізької міської ради:

“Дуже крутий концерт переможців XXI міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці». Відзначила сімох призерів, а саме в номінації “Соліст з оркестром”.

Діти з Запоріжжя, Дніпра та Хмельницького виступали на одній сцені, пліч-о-пліч, з симфонічним оркестром. Саксофон, маримба, скрипка, фортепіано, фагот - неймовірне володіння музичними інструментами! У рамках заходу виступила й відома українська скрипалька Богдана Півненко.

Кажуть, що найважча боротьба – боротьба із самим собою, зі своїми сумнівами та хвилюванням. Наші діти - талановиті, активні й вмотивовані – готові зрушити гори. Це не може не тішити, бо змінювати щось на краще здатні тільки люди зі сміливістю думок і почуттів. Пишаюсь!"

Ірина Конарева, в.о. генерального директора Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України:

"Щиро дякуємо голові журі Міжнародного фестивалю-конкурсу «Акорди Хортиці» народній артистці України Богдані Півненко за велике бажання підтримати прифронтове Запоріжжя та подарувати мистецьку насолоду! Вдячні за щиру зацікавленість всіма подробицями творчої діяльності колективу попри всі труднощі сьогодення. Безмежно вдячні за фінансову підтримку працівників закладу, які наразі боронять нашу країну та завдяки яким ми маємо можливість творити!"

Фото: Запорізька обласна філармонія




Схожі новини: