Прикрасили вишитими писанками: майстрині зробили святковий подарунок запорізьким героям без зброї

Переглядів: 194

1 травня 2024 23:45

Прикрасили вишитими писанками: майстрині зробили святковий подарунок запорізьким героям без зброї фото

Для членкинь ГО «Запорозькі Берегині» стало вже доброю традицією приходити у Головне управління ДСНС і прикрашати Великоднє деревце власноруч вишитими писанками.

У цьому році запоріжанки привітали героїв без зброї зі святом Воскресіння Христового 1 травня. Берегині подарували вогнеборцям понад 30 авторських писанок, кожна з яких прикрашена українською вишивкою та символікою.

Прикрашали Великоднє деревце, яке символізує щасливе життя, злагоду і добробут, лідерка “Запорозьких Берегинь” Олена Шевчук і волонтерки цієї громадської організації, вишивальниці Лариса Середа, Людмила Гармаш, Віра Лобач, Анна Мартенс і Тетяна Дем“янова.

Олена Шевчук також передала надзвичайникам унікальні розписні пряники від майстрині із Сум Юлії Покидченко.

- Сьогодні ми прикрашаємо дерево у наших рятувальників, це дуже хвилююча подія, тому що вони наші янголи. Вони першими прибувають на виклики, працюють після прильотів, рятують людей. Вони просто наші герої, - зазначила голова ГО "Запорозькі Берегині" Олена Шевчук. - Минулого року ми створили колекцію для рятувальників і прикрасили вишитими писанками Великоднє дерево. Колекція збереглася. Але є й нові писанки, які вишивалися вже цього року. Серед особливих — писанка з гербом.

 Дуже хочемо, щоб писанки, які вишивали наші дівчата, принесли радість цим мужнім людям. Щоб вони подарували нам всім перемогу. Це дерево ми також прикрасили ляльками-мотанками. Дуже хочемо, аби воно стало для вас оберегом.  Все робимо з любов’ю і натхненням!

Чимало вишитих писанок подарувала рятувальникам Людмила Гармаш, якак не тільки вишиває великодні писанки та новорічні кульки, а і виготовляє прекрасні ляльки-мотанки.

«На одній із писанок зображене дерево життя, щоб у кожного з вас і усього народу воно завжди розквітало. Щоб кожен знав, що Україна була, є і буде, завдяки таким хлопцям і дівчаткам, у яких палають серця і горять очі. Рятувальники – великі молодці і наші захисники: одні там в окопах, а інші саме тут, поруч» - розповіла Людмила Гармаш.

Великоднє дерево принесуть на площу Маяковського

Майстрині із "Запорозьких Берегинь" також прикрасили великодніми вишитими писанками собор Святої Трійці. 

 - Кафедральний собор Запорізької єпархії ПЦУ до Великоднями прикрашали вдруге. Створили чудову арку, вона дуже красива, - розповідає Олена Шевчук.  - Арка - як святі ворота, через які проходитимуть священники і віряни, які приходитимуть у церкву святити пасочки і на богослужіння.

У минулому році арку з вишитими писанками  розібрали  аж після Трійці. І у цьому році вона довго прикрашатиме храм.

 - Олено,  28 квітня на площі Маяковського ви з майстринями прикрасили головне Великоднє дерево...

 - Так, головне наше цьогорічне Великоднє дерево запоріжці і гості міста вже бачили в неділю на площі Маяковського. Воно унікальне - на ньому можна побачити мапу Запорізького краю. Її складають вишиті писанки з символами населених пунктів області, які зараз знаходяться в окупації або під постійними ворожими обстрілами.  

Люди спеціально приїздили, щоб сфотографуватися з писанкою на честь свого рідного міста чи селища, у якому мешкали до повномасштабної війни (майстрині вишили колекцію писанок, на яких відобразили районні центри, які існували в Запорізькій області до децентралізації. - Авт.).

Зараз це Великоднє деревце знаходиться в Туристичному інформаційному центрі і кожен може зробити світлину біля нього. 4 травня об 11.00 ми винесемо дерево до фонтану на площі Маяковського  і воно стане чудовою фотозоною.

Фото авторки і  ГУ ДСНС в Запорізькій області




Схожі новини: