Чим підживити редиску після сходів та утворення коренеплодів, особливості використання попелу

Переглядів: 168

15 квітня 2024 18:15

Чим підживити редиску після сходів та утворення коренеплодів, особливості використання попелу фото

Підживлення редиски після сходів та формуванні коренеплодів: які мінеральні та органічні добрива потрібні

Вегетаційний період у редиски короткий - 18-40 днів,  тому багато підживлення рослина не потребує. Якщо перед посівом удобрити ґрунт, то підгодовувати редис  не потрібно. А якщо ж редиску висівають на місці, де вже росла якась культура, і ніякі добрива не вносили перед посівом, то редиску для гарного врожаю обов'язково потрібно підгодовувати.

Коли та чим підгодовувати редиску після посіву

Якщо добрива не вносили у ґрунт до посіву редиски, щоб плоди не були порожнистими, для гарного врожаю, підживити редиску бажано у два етапи.

Приблизно через тиждень, після сходів, коли з'являться перші пару листочків. У підгодівлі повинен переважати азот.  

Коли почнуть формуватися коренеплоди, десь через 7-10 днів після першого підживлення проводять другу підгодівлю, переважно калієм та фосфором.

Увага, якщо ви пропустили першу підгодівлю, і вже почав формуватися коренеплід, азотовмісне добриво не потрібно вносити,  інакше буде багато зеленої маси замість коренеплодів. В такому випадку потрібно удобрити рослину  лише фосфорно-калійним добривом.

Органічні добрива для підживлення редиски

Мінеральні добрива можна і краще замінити  органічними. 

Замість азотовмісних добрив можна підживити редиску настоєм кропиви, пташиного посліду, коров’яку. Жменю перегною розчинити у відрі води та полити такою рідиною редис. Перегній або компост є джерелом  всіх поживних елементів з великою кількістю азоту.

Фосфорно-калійну підгодівлю можна замінити  попелом. В ньому крім фосфору та калію міститься майже вся таблиця Менделєєва. А азоту, який не потрібний в період формування коренеплоду, не має.

Розчиніть одну склянку попелу у відрі води, дайте настоятися добу та полийте розчином редиску. Можна також просто припудрити мокре листя редиски золою.

Особливості використання попелу для підживлення редиски: не всі про це знають

Якщо ґрунт на ділянці  кислий, використовувати золу — погана ідея. Немає жодного сенсу, бо вона зробить ґрунт лужним.

Якщо золу вносити у ґрунт після нещодавнього підживлення аміачною селітрою та карбамідом, внаслідок реакції, яка відбудеться, азот, який є у попелі, буде нейтралізований,  рослина його не отримає.  Щоб цього не сталося, інтервал між внесенням цих речовин повинен становити не менше 4 тижнів. 

Джерело: ТСН




Схожі новини: