"Журналісти мають значення": про полонених мелітопольських медійників говорили під час старту кампанії Ради Європи

Переглядів: 210

11 квітня 2024 23:35

Журналісти мають значення: про полонених мелітопольських медійників говорили під час старту кампанії Ради Європи фото

«Журналісти мають значення» - в Україні стартувала кампанія Ради Європи, спрямована на безпеку працівників медіа в умовах воєнного стану.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив член Координаційного комітету при Міністерство культури та інформаційної політики України з реалізації кампанії Ради Європи "Журналісти мають значення", голова НСЖУ Сергій Томіленко.

На першому його засіданні говорили, зокрема, про журналістів, які знаходяться у ворожому полоні.

- Я акцентував на пріоритетності об'єднання зусиль для звільнення журналістів-заручників росії. Нині в російській неволі щонайменше 28 українських журналістів. 27-ме прізвище - це затриманий окупантами минулого березня журналіст Геннадій Осьмак, а 28-ме прізвище було уперше публічно назване - Анастасія Глуховська.

Зникнення - затримання окупантами - в Мелітополі своєї колеги засвідчила під час свого зворушливого виступу Світлана Залізецька. Світлана - членкиня НСЖУ. Окупанти в заручники брали її літнього батька і лише великий поголос, піднятий нами в Україні та у світі, допоміг звільнити батька з полону.

Але то було у 2022-му, ще у перші тижні повномасштабного вторгнення. Зараз окупанти максимально цинічні та не йдуть назустріч міжнародним організаціям на заклики звільнити українських журналістів. І навпаки - під каток свого псевдоправосуддя, вибудованого в окупованому Криму, кидають українських журналістів. Як от Сергія Цигіпу - на якому "під ключ" відпрацювали незаконне затримання, нелюдське поводження, "судовий" процес. І вчора дружина журналіста, Олена, засвідчила НСЖУ, що її чоловіка етапували з Криму в рф, - написав Сергій Томіленко.

Голова НСЖУ повідомив, що кампанія розпочалася з великої події — на засіданні про безпеку українських журналістів та ключового ворога свободи слова і прав медійників - росію - говорили представники влади (Мінкульту та Комітету з питань свободи слова), ЗСУ і Міноборони, Офісу Генпрокурора, українські журналісти, міжнародні та українські медіаексперти.

«Кампанія важлива, "Журналісти мають значення", але головне для нас усіх не процес - а результат. Дієвий захист журналістів та медіа, захист свободи слова, покарання рф за воєнні злочини проти журналістів. І той результат, якого ми маємо домогтися - привітати на свободі журналістів - заручників кремля - Ірину Левченко! Владислава Єсипенка! Дмитра Хилюка! Ірину Данилович! Максима Буткевича! Сервера Мустафаєва! і всіх інших колег - наших героїв і героїнь!

Журналісти важливі! Цьому гаслу НСЖУ уже 5 років! - зазначив нрорва Національної спілки журналістів України.

Нагадаємо: сьогодні у ворожому полоні, зокрема, знаходяться мелітопольські медійники Ірина Левченко, яка на момент повномасштабного вторгнення росії перебувала на пенсії, адміністратор ТГ-каналу РІА-Мелітополь Георгій Левченко та журналістка Анастасія Глуховська, яка до повномасштабного вторгнення працювала на сайті РІА-Мелітополь.

Георгій Левченко був арештований вночі 20 серпня 2023 року. Як повідомлялося журналістів та адміністраторів телеграм-каналу інтернет-видання "РІА-Мелітополь" та інформаційного каналу "Мелітополь - це Україна" затримали російські військові.

Усім ФСБ висунула звинувачення у шпигунстві та "публічному підбурюванні до здійснення терористичної діяльності, публічному виправданні тероризму або пропаганді тероризму".

Про їх долю рідні нічого не знали. Тільки відео, поширене 29 жовтня російськими пропагандистськими ЗМІ, дало змогу встановити місцезнаходження Георгія Левченка, Олександра Малишева, Максима Рупчева, Яни Суворової, Марка Каліуша вперше після їхнього арешту. До групи агентів ГУР російські окупанти віднесли і затриманого ще 12 травня 33-річного Костянтина Зіновкіна. Окупанти змусили мелітопольців визнати свою "провину" на відео. За висунутими звинуваченнями їм загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі.

Того ж дня, 20 вересня 2023 року, між 5 і 6 ранку в полон потрапила ще одна журналістка з Мелітополя – Анастасія Глуховська.

Окупанти показали відео, на якому російські військові зі зброєю гатять в двері квартири журналістки, потім проводять обшук, надягають на Анастасію кайданки, виводять з під’їзду і ведуть до автівки.

Ці кадри рашисти періодично прокручують на своїх пропаганда ТГ-каналах і по телебаченню, навіть, у Москові, для того, щоб похизуватись, як вони нібито ловлять "нацистів" і для залякування місцевих жителів.

- Але де тримають Георгія Левченка і Анастасію Глуховську невідомо і так триває вже 8 місяців. Мама Анастасії вже неодноразово обійшла всі комендатури і поліцейські відділки. Але досі офіційно ФСБ в своїх листах відповідає, що таку особу ніхто не затримував, - розповіла під час старту кампанії Ради Європи  мелітопольська журналістка Світлана Залізецька.

Також невідома доля Ірини Левченко, яка працювала у ЗМІ від місцевого до загальнонаціонального (“Факты и комментарии”) рівня. 6 травня минулого року Ірину разом з чоловіком Олександром затримали прямо на вулиці. Про Олександра доходила інформація, що його начебто тримають у Мелітополі і висувають звинувачення у тероризмі. А от про його дружину-журналістку інформації взагалі немає.

Минулої осені під час свого візиту до Запоріжжя перша секретарка НСЖУ Ліна Кущ розповідала, що знаходження Ірини Левченко у полоні не підтверджує російська сторона, тому її не можна подавати на обмін, як цивільну особу. Ми сподіваємося, що Ірина, а також усі журналісти й журналістки  живі і за допомогою міжнародних організацій їх усіх вдасться повернути з полону.




Схожі новини: