Анастасія Приходько стала на захист російськомовного населення і пояснила, чому їм потрібна підтримка

Переглядів: 205

10 квітня 2024 15:45

Анастасія Приходько стала на захист російськомовного населення і пояснила, чому їм потрібна підтримка фото

Анастасія Приходько не приховує, що 2014 року не вміла говорити українською, саме тому, на її думку, зараз важливо підтримувати тих, хто намагається перейти на державну мову.

Співачка Анастасія Приходько, яка свого часу працювала та будувала карʼєру в Росії, а після початку повномасштабної війни в Україні стала на бік Батьківщини, пояснила, чому досі періодично продовжує говорити російською мовою. Про це вона розповіла у випуску "Тур зірками" на Люкс ФМ.

Зокрема, до 2014 року уродженка столиці, Анастасія Приходько, все життя говорила російською мовою. Коли Росія вперше напала на Україну, співачка прийняла рішення порвати всі звʼязки з країною агресором і почала активно вчити українську мову.

Зараз же періодично співачка говорить в соціальних мережах російською, саме тому журналістка поставила їй запитання, чи вважає вона зараз нормальним говорити мовою агресора. На що Приходько відповіла, так, і пояснила чому.

"Я вважаю це нормально зараз, тому що я поважаю людей, які вивчають українську мову, їм важко, і зараз мої дітки також спілкуються двома мовами, допомагають тим діткам, які переселенці, які приїхали з окупованих територій, які навіть ніколи не розмовляли українською, дітки розмовляють російською мовою, мої діти також їх підтримують і потрохи вони вивчають українську мову, тому що вони перейшли в україномовну школу. Я це роблю, тому що я поважаю людей, які приїхали і можуть спиратися на своїх артистів, яких вони також підтримували, вони мають паспорт України, вони громадяни України і всі ми до цього прийдемо. Я не володіла українською мовою з 14 року, взагалі", — пояснила співачка.

Приходько наголосила, що коли вона вчилася говорити українською, тоді її ніхто не цькував, а навпаки підтримали. Зараз вона так само хоче бути підтримкою для інших.

"Якщо передивитися мої інтерв’ю, я навіть двох слів не могла звʼязати, але мене ніхто не цькував, мене підтримували і те ж саме я роблю. Мене підтримувала моя аудиторія, яка допомагає мені, яка робить все для того, щоб я працювала, ходить на мої концерти, купує квитки. Тому я не можу собі дозволити покинути їх і казати їм переходьте, і чому ви не державною і так далі. Ці люди на це не заслуговують. Дуже багато болі зараз. Тому я за те, щоб підтримувати один одного і допомагати один одному, навіть в таких ситуаціях, коли це дуже і дуже зараз обурливо. Це має хтось робити і підтримувати і тих, і тих. Я впевнена, що ті, хто розмовляють російською мовою, як бачите, я розмовляю вже вільно українською, вони обов’язково нашим прикладом, вони перейдуть на українську мову, але треба їх зараз трішечки підтримати",- сказала Приходько.

Співачка також наголосила, що було б правильно внести зміни в конституції України статті 10 в якій вказано гарантію захисту російськомовного населення: "В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом".

За словами Приходько, зараз багато людей прикриваються саме цією статею, тому не переходять на державну мову.

Джерело: Фокус




Схожі новини: