Ігор Сирота: Розбір завалів на Дніпровській ГЕС триватиме близько тижня

Переглядів: 185

27 березня 2024 22:00

Ігор Сирота: Розбір завалів на Дніпровській ГЕС триватиме близько тижня фото

Після того як на Дніпрогесі закінчать розбір завалів можна буде оцінити наслідки масованого ракетного обстрілу.

На цьому акцентував увагу гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота в етері інформаційного марафону на телеканалі Еспресо.

За його словами,  постраждало електричне обладнання та гідроагрегати - їх відновлення буде тривалим.

"Зокрема, на виготовлення електричного обладнання під індивідуальне замовлення, а це здебільшого європейське і світове виробництво, необхідно 9-12 місяців. На відновлення гідроагрегатів в цілому - від 18 до 24 місяців. Також необхідний час на відбудову самої машинної зали.

 Неналежна реакція світової спільноти на катастрофу з Каховською ГЕС призвела до терористичної атаки на Дніпровську гідроелектростанцію. Укргідроенерго вкотре закликає міжнародну спільноту до прийняття швидких і рішучих дій, спрямованих на недопущення нових техногенних катастроф, - зазначив Ігор Сирота.

Нагадаємо, 22 березня ворог здійснив масований обстріл Дніпровської ГЕС - зафіксовано 8 прильотів. Значні пошкодження отримали ГЕС-1 і ГЕС-2, ракети поцілили і по комплексу греблі.

Офіційно

Орієнтовні збитки довкіллю внаслідок удару рф по Дніпровській ГЕС вже становлять понад 140 млн гривень. Про це міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець повідомив в ефірі Національного телемарафону “Єдині новини”.

Він нагадав, що внаслідок масованої ракетної атаки рф 22 березня відбулося пошкодження Дніпровської ГЕС. У результаті екоінспекторами ДЕІ було зафіксовано засмічення ґрунтів та пляму нафтопродуктів орієнтовною масою 0,5 тонни. 

За словами Руслана Стрільця, наразі ситуація стабілізувалася. У жодній точці відбору станом на сьогодні не фіксується перевищення вмісту нафтопродуктів. Фахівці Держекоінспекції та Держводагентства продовжують здійснювати щоденний моніторинг стану водних ресурсів у річці Дніпро нижче греблі Дніпровської ГЕС.

Також під час ефіру Руслан Стрілець розповів про поводження з відходами руйнації, які утворюються внаслідок постійних обстрілів рф території України. Він повідомив, що по всій Україні вже утворилося понад 600 тисяч тонн відходів руйнувань.

 




Схожі новини: