Повістка у поштовій скриньці. Як дізнатися про штраф від ТЦК і чи треба платити

Переглядів: 175

27 березня 2024 12:23

Повістка у поштовій скриньці. Як дізнатися про штраф від ТЦК і чи треба платити фото

Військовозобов'язаних в Україні інформують про необхідність відвідати ТЦК в тому числі через повістки у поштових скриньках. За неявку за повісткою передбачена відповідальність.

Як дізнатися, чи виписали штраф у такій ситуації та чи треба його сплачувати, у коментарі РБК-Україна пояснила юрист юридичної фірми GRACERS Анастасія Цибулько.

Який штраф можна отримати за неявку до ТЦК

Єдиним способом дізнатися, чи виписали людині штраф за неявку за повісткою, якщо її вкидали у поштову скриньку, є перевірити, чи відкрите виконавче провадження у Реєстрі виконавчих проваджень, каже юрист. Також людина може перевірити, чи відкрито щодо неї виконавче провадження, за допомогою "Дії".

"Зазвичай за ігнорування повістки керівник ТЦК та СП може притягти особу до адміністративної відповідальності за ст. 210-1 КУпАП. Ця стаття містить покарання за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. За порушення цієї статті на особу може бути покладений обов'язок сплатити штраф", – звертає увагу Анастасія Цибулько.

Розміри штрафів такі:

на громадян – від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн);

на посадових осіб – від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400 грн до 5100 грн).

Проте, якщо правопорушення вчиняється повторно, то розмір штрафу зростає:

на громадян – від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400 грн до 5100 грн).

на посадових осіб – від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (5100 грн до 8500 грн).

Чи треба оплачувати такий штраф

Ситуація, коли людині вручили повістку, вклавши її в поштовий ящик, є незаконною відповідно до чинного законодавства, звертає увагу фахівець юридичної компанії.

"Згідно з постановою Верховного Суду від 14 грудня 2021 року, належно врученою є лише повістка, яка вручена особисто військовозобов’язаному і він поставив підпис про її отримання. Вручення повістки через пошту не може бути особистим, і до того ж особа не має реальної можливості поставити підпис про її отримання", – пояснює Анастасія Цибулько.

За її словами, оплата такого штрафу означатиме, що людина визнає свою вину у вчиненні цього правопорушення, хоча незаконні дії вчинили саме ТЦК та СП.

"Якщо така ситуація знову повториться, то людині випишуть ще більший штраф за повторне вчинення правопорушення. Більш того, Національній поліції України буде надане право здійснити щодо такої особи адміністративне затримання за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", –попереджає юрист.

Фахівець додає, щоб уникнути цих наслідків, не варто оплачувати такий штраф.

"Його варто оскаржувати в судовому порядку. Для подання оскарження постанови ТЦК та СП про накладання адміністративного стягнення надається строк 10 днів. Однак очевидно, що коли вам вручили повістку шляхом направлення на поштову скриньку, то даний строк вже давно сплив. У такому разі вам варто подати до суду заяву про поновлення строку на оскарження постанови", – рекомендує вона.

Нагадаємо, ми писали, що якщо повістку вручили належним чином, то за неявку до ТЦК загрожує штраф у кілька тисяч гривень. А от за неявку у військкомат після проходження ВЛК передбачено суворіше покарання.

Джерело: РБК-Україна




Схожі новини: