Пиляють і клеймують: у Запоріжжі розпочали заготівлю дров для населення

Переглядів: 420

11 листопада 2023 09:00

Пиляють і клеймують: у Запоріжжі розпочали заготівлю дров для населення фото

Хоча осінь і радує запоріжців теплом, але зима стрімко наближається, а, значить, саме час подумати про придбання дров для твердопаливних котлів та пічок. Філія «Запорізьке лісове господарство» вже почала заготівлю дров для опалювального сезону.

Як розповів журналістам головний лісничий філії «Запорізьке лісове господарство» ДП «Ліси України» Богдан Хижняк, у цьому році планується заготовити 300-400 м3 деревини непромислового використання. Працювати після реорганізації, у рамках якої всі лісові господарства об’єднали в одне державне підприємство, запорізькі лісівники почали не так давно.

- Почали проводити вибірково-санітарні рубки, прибирати дерева, вражені шкідниками чи хворобами, сухостій та аварійні дерева, - розповів Богдан Хижняк. - Роботу почали після оформлення всіх відповідних документів.

Виявляється, все не так просто. Так, після того як майстри лісу вибрали дерева, які можна використати для заготівлі дров, приїздить спеціаліст з “Херсонлісзахисту” і обстежує всі ділянки, які у Запоріжжі зазначили під рубку. Після обстеження видається відповідний документ. Перелік треба ще погодити з міжрегіональним управлінням лісового господарства і вже потім приступати до вирубки дерев.

Ділянка (квартал 6, виділ 2), на якій проводять видалення деревини, розташована поряд з офісною будівлею господарства. Встигли вже заготовити 35 м3: частину реалізували населенню, частину склали в приміщенні власної котельної - для опалювання будівлі. На склад, каже Богдан Хижняк, не працюють.

За словами головного лісничого, деревина, відповідно до тепловіддачі, поділяється на три групи:

  • твердолиста — дуб, акація, клен, ясен;
  • хвойна — сосна
  • м’яколиста — тополя, верба.

Найкраща для опалення твердолиста деревина, але вона й найдорожча — один кубометр коштує 1590 грн. Інші види трохи дешевші, тому кожний споживач обирає дрова по своїй кишені.

Вжик-вжик — і чи не в секунди спиляна деревина падає на землю. Лісоруби працюють по двоє: один — з бензопилою, його напарник притримує дерево при розпилюванні, а потім переносить попиляну деревину і складає в штабель. Потім за деревиною, яка вже перетворилася на дрова, приїздить трактор з причепом.

А на пеньку спиляного дерева майстри лісу наносять клеймо і пишуть цифри, з яких можна дізнатися, скільки дерев спиляно на лісосіці.

Придбати  дрова в філії «Запорізьке лісове господарство» можна за телефоном: 0503985851. Покупця записують в спеціальний реєстр, а коли розпочинається рубка, запрошують на лісосіку. Після оплати йому видають товарно-транспортну накладну, в якій вказана уся інформація.

Також згодом буде доступне замовлення твердого палива через сайт ДроваЄ. Філію «Запорізьке лісове господарство» ДП «Ліси України» внесуть з наступного місяця.

Фото автора

 




Схожі новини: