Як виглядає знаменита мережа тунелів ХАМАС у Газі

Переглядів: 418

13 жовтня 2023 20:11

Як виглядає знаменита мережа тунелів ХАМАС у Газі фото

Ізраїль заявляє, що завдає ударів по частинах секретного лабіринту тунелів, які ХАМАС збудував під сектором Газа. Це - відповідь на безпрецедентну атаку палестинського ісламістського угруповання на Ізраїль у суботу.

"Уявіть сектор Газа як один шар території для цивільних, а другий шар - для ХАМАС. Ми намагаємося дістатися до цього другого шару, який збудував ХАМАС", - сказав речник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) у відеозверненні у четвер.

"Це не бункери для мирних жителів Гази. Це тунелі ХАМАС та інших терористів, щоб вони могли продовжувати обстрілювати Ізраїль ракетами, планувати операції, запускати терористів в Ізраїль", - стверджують у відомстві.

Розмір мережі, яку Ізраїль назвав "метро Гази", оцінити важко, тому що, як вважають, вона під територією 41 на 10 км.

Після загострення конфлікту у 2021 році ЦАХАЛ заявив, що знищив авіаударами понад 100 км тунелів. ХАМАС тим часом стверджував, що його тунелі простягнулися на 500 км, й що Ізраїль вразив лише 5%.

Для порівняння лондонське метро має довжину 400 км і здебільшого розташоване над землею.

Будівництво тунелів почалося у Газі ще до того, як Ізраїль вивів свої війська та поселенців у 2005 році.

Але воно прискорилося після того, як ХАМАС через два роки захопив контроль над анклавом. Це спонукало Ізраїль та Єгипет обмежити рух товарів і людей в обидва боки з міркувань безпеки.

На своєму піку ХАМАС та інші бойовики використовували майже 2 500 тунелів, що пролягали під єгипетським кордоном, для контрабанди комерційних товарів, палива та зброї.

Контрабанда стала менш важливою для Гази після 2010 року, коли Ізраїль почав дозволяти імпортувати більше товарів через свої пропускні пункти.

Пізніше Єгипет припинив контрабанду зі свого боку, затопивши чи зруйнувавши тунелі.

ХАМАС та інші угруповання бойовиків почали копати тунелі й для того, щоб напасти на ізраїльські сили.

У 2006 році бойовики, пробравшись крізь тунель під кордоном з Ізраїлем, убили двох ізраїльських солдатів і захопили третього - Гілада Шаліта, якого вони протримали у полоні п’ять років.

У 2013 році Армія оборони виявила тунель 1,6 км завдовжки та 18 метрів завглибшки з бетонним дахом і стінами, який вів з сектора Газа до території поруч із кібуцем, мешканці якого почули дивні звуки.

Наступного року, під приводом необхідності усунути загрозу атак бойовиків з тунелів під кордоном, Ізраїль провів велику повітряну і наземну операцію у Газі.

Армія оборони заявила, що її сили знищили понад 30 тунелів. Але група бойовиків за допомогою одного з тунелів також змогла атакувати і вбити чотирьох ізраїльських солдатів.

"Тунелі під кордоном зазвичай неукріплені, їх риють з одноразовою метою - вторгнення на територію Ізраїлю", - каже доктор Дафна Річемонд-Барак, експертка з підземної війни, яка викладає в Університеті Райхмана в Ізраїлі.

"Тунелі всередині Гази - інші, тому що ХАМАС використовує їх на регулярній основі. Ймовірно, у них зручніше перебувати протягом тривалого періоду. Вони безперечно обладнані для тривалого перебування".

"Там ховаються ватажки бойовиків, у них є командно-диспетчерські центри, вони використовують їх для транспорту та комунікацій. Вони оснащені електрикою, освітленням, залізничними коліями. В них можна стояти і вільно рухатися".

Вона каже, що ХАМАС, схоже, "удосконалив мистецтво" тунелів і ведення війни за останні роки, навчившись багато чого у сирійських повстанців в Алеппо та бойовиків-джихадистів з угруповання "Ісламська держава" у Мосулі.

Вважають, що тунелі у Газі вириті на глибині 30 метрів, а входи до них ховають у нижніх поверхах будинків, мечетей, шкіл та інших громадських будівель.

Будівництво мережі коштувало чимало місцевому населенню. ЦАХАЛ звинуватив ХАМАС у тому, що угруповання використало на тунелі мільйони доларів, наданих Газі на допомогу, а також десятки тисяч тонн цементу, призначеного для відбудови зруйнованих будинків.

Можливо, під час нападу на Ізраїль у минулі вихідні бойовики ХАМАС також скористалися підземним тунелем. У результаті атаки загинули щонайменше 1 300 людей, більшість з яких були цивільними, а ще понад 150 бойовики взяли у заручники.

Були повідомлення, що вихід з тунелю виявили поблизу кібуца Кфар-Аза, де ХАМАС вбив десятки мирних жителів.

Якщо ця інформація підтвердиться, тоді бойовики змогли прорити тунель під підземним бетонним бар’єром зі складною системою датчиків, які повинні виявляти будь-яке вторгнення. Ізраїль завершив цю оборонну споруду наприкінці 2021 року.

Доктор Річемонд-Барак каже, що це було б шоком, але додає, що жодна система виявлення тунелів не є надійною.

"Ось чому тунелі споконвіку використовували під час війни, тому що немає надійного способу запобігти цьому".

Сотні тисяч ізраїльських військових прибули до кордону в очікуванні можливої наземної операції, але знищити всю мережу тунелів неможливо, каже дослідниця. Як влада, так і широка публіка це розуміють.

"Будуть частини мережі, звідки цивільні не стануть евакуюватися... Деякі ділянки підземної мережі невідомі. А в деяких - втрати будуть надто високими".

Руйнування тунелів призведе до значних втрат серед людей - ізраїльських сил на землі, палестинських мирних жителів, а також заручників, попереджає вона.

Понад 1 500 палестинців у секторі Газа, багато з них мирні жителі, вже загинули в результаті ізраїльських авіаударів із суботи.

"ХАМАС добре вміє використовувати живі щити. Як тільки удар буде неминучим, і вони знають про це, вони посадять невинних цивільних на дахи будинків. Це багато разів змушувало Ізраїль скасовувати удари", - каже доктор Річемонд-Барак.

"ХАМАС може легко використовувати цей прийом і у тунелях, просто посадити в них ізраїльських, американських та інших заручників".

Під час загострення конфлікту у 2021 році серія руйнівних авіаударів у місті Газа призвела до руйнування трьох житлових будинків. Тоді загинули 42 людини.

Армія оборони Ізраїлю заявила, що цілями були підземні тунелі, але коли вони обрушилися, фундамент будівлі теж зруйнувався.

За словами науковиці, мережа тунелів також зведе нанівець переваги ЦАХАЛ у технологіях та розвідці, ускладнить бойові дії у містах та стане смертельною загрозою для ізраїльських військових.

"По-перше, ХАМАС мав достатньо часу, щоб замінувати всю мережу, - каже вона, - вони можуть просто дозволити солдатам увійти в тунельну мережу, а потім усю її підірвати".

"Вони можуть викрадати [солдатів під час несподіваних атак]. І тоді у вас є всі інші ризики - брак кисню, бій з ворогом сам на сам та майже неможлива евакуація поранених".

Вона додає: "Навіть якщо ви не будете заходити всередину тунелю, воювати на території, де, як ви підозрюєте, можуть бути тунелі, це геть інше, ніж воювати на звичайній території. Тут вам потрібно мати справу з чимось невидимим".

Однак у ізраїльської армії є певні способи зменшити ризики.

За словами Коліна Кларка, директора з досліджень у консалтинговій компанії Soufan Group, солдати зможуть запускати у тунелі дрони та безпілотні машини, щоб картографувати їх та виявляти мінні пастки до того, як їх зачищатимуть солдати.

Військові літаки також можуть скидати на бункери бомби, які проникають глибоко в землю перед тим, як детонувати. Однак це також може завдавати побічної шкоди через щільну міську забудову.

Джерело: ВВС

 




Схожі новини: