В Торонто умер наш земляк, свидетель Голодомора, автор книги "Хрестини Незалежності"

Переглядів: 1766

18 липня 2018 13:07

В Торонто умер наш земляк, свидетель Голодомора, автор книги Хрестини Незалежності фото
В Канаде скончался уроженец Мелитополя
В Торонто умер уроженец Мелитополя Степан Горлач. Об этом на своей странице в Фейсбук сообщил литературовед Михаил Слабошпицкий.

"З Торонто прийшла сумна звістка: завершився земний шлях мого доброго приятеля Степана Горлача. 9 січня ц.р. він зустрів своє 97-ліття. Родом з Мелітопольщини, земляк Дмитра Донцова, він прожив складне і нелегке життя. Розкуркулена і депортована до Сибіру родина. І Степан утікає з Сибіру аж до Ялти, де жила його тітка. Виховувався там. Пережив голод і давав свідчення для канадських урядових чинників, які розслідували геноцид українського народу. На цьому відео Горлач дає свідчення про Голодомор. 1941 року його мобілізували в армію. Він опинився на війні і запитував себе: "За кого воювать?" За вбивць української людності? За колгоспи? За Сталіна?" Він опинився в полоні, а далі був в Українській дивізії "Галичина", котру німці використали як гарматне м'ясо у страшній бійні. Горлачу пощастило потрапити до Торонто, де він, політичний емігрант, дочекався Незалежності України. А влітку 1992 року він здійснив символічний чин хрещення Незалежності України, перейшовши її навхрест з Півночі на Південь і зі Сходу на Захід. І написав про те книжку "Хрестини Незалежності", яку я видав і написав до неї передмову. Він був дуже активним в українському житті Канади. Пам'ятаю, що Горлач входив до громадського комітету оборони Івана Дем'янюка, коли ці події прорезонували на весь світ. Був близьким приятелем Петра Яцика. Опікувався впродовж багатьох років недужим Павлом Штепою і видавав його "Московство". Світла пам'ять цьому чоловікові, якого в Україні знали не менше, ніж у Канаді!"

Об этой утрате скорбит не только Украина, но и украинская община Канады. В Мелитополе в последний раз С. Горлач был в 1991 году, когда презентовал свою книгу "Максим".





Схожі новини: