Кохайтеся, а про папери подбає Мін’юст!

Переглядів: 1121

18 березня 2018 15:55

Кохайтеся, а про папери подбає Мін’юст! фото
«Ми з моїм коханим вже майже 4 роки живемо разом, у нас вже з’явилася чудова донечка Софійка, але офіційно ще не одружені. Під час пологів скористалися послугою з отримання документів малюка в лікарні. Це було дуже зручно. Тепер от хочемо одружитися за скороченою процедурою. Скажіть, що нам для цього потрібно і де це можна зробити?
Світлана ТЕРЕЛЯ».

На запитання відповідає фахівець загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» (реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки міжнародних донорів та партнерів).

Хто проводить процедуру реєстрації шлюбу?


Державна реєстрація шлюбу здійснюється органами державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС).

Яка процедура подачі документів?


Потрібно звернутись до будь-якого органу ДРАЦС в будь-якому населеному пункті. При цьому не має жодного значення, де зареєстровані закохані.

Які документи потрібні?


Заява за встановленою формою.
Якщо ви раніше не були одружені, достатньо мати з собою лише паспорти. Якщо один або обидва закоханих є громадянами іншої країни, то, окрім рідного паспорта, необхідно подати його переклад українською, засвідчений належним чином, та документи, які підтверджують легальність перебування в Україні.

Якщо заявник(и) раніше перебували в шлюбі, необхідно також надати документи, які підтвер-джують припинення попереднього шлюбу або визнання його недійсним. Це може бути свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу чи про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб.
Іноземці так само мають надати документи, які підтверджують припинення шлюбу в країні проживання або громадянства. Відповідно до діючих міжнародних норм ці документи мають бути належним чином засвідчені (консульська легалізація або апостиль). Жодного посвідчення не вимагають документи країн, із якими Україна має міжнародну двосторонню угоду.

Які ще формальності мають бути дотриманими?

За загальним правилом й нині діє застаріла радянська норма, за якою після подачі заяви про реєстрацію шлюбу майбутньому подружжю надається місячний строк на те, щоб подумати над своїм бажанням стати єдиною сім’єю. Єдиною можливістю уникнути очікування може бути рішення керівника ДРАЦС скоротити цей строк за умови наявності документів, які дають право на термінове одруження: вагітність, наявність спільних дітей або хвороба, яка становить загрозу для життя. Через це можуть виникати факти корупції, коли майбутнє подружжя змушене купувати відповідні довідки в медичних закладах.

Тому було вирішено спростити життя українців та запустити пілотний проект «Шлюб за добу». Тож нині за ініціативи Міністерства юстиції всі бажаючі можуть одружитися навіть у той самий день, коли були подані документи. Проект реалізується у 58 населених пунктах, у тому числі у 2 виконавчих комітетах сільських рад.

Як скористатися цією послугою?

Щоб зареєструвати шлюб у рамках проекту «Шлюб за добу!», необхідно звернутися до одного з акредитованих центрів у вашому місті.
Після цього закоханим залишиться зробити лише кілька простих кроків: обрати організатора, бажану дату та час, пред’явити паспорти та за необхідності інші документи. Далі - підписати відповідний договір. І з’явитися у обраний час та місце і одружитись.

Де можна скористатися послугою «Шлюб за добу»?

Одружитися за добу можна за адресами, зазначеними на сайті Міністерства юстиції України - minjust.gov.ua.


Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: