Словно и не было 90 лет: в январе 1927 г. одним из важнейших вопросов была украинизация

Переглядів: 1540

11 січня 2017 19:02

Словно и не было 90 лет: в январе 1927 г. одним из важнейших вопросов была украинизация фото
В Мелитополе украинизацией занимаются почти столетие
Мелитопольский краеведческий музей в рамках проекта "День в истории" продолжает публиковать интересные факты истории родного Мелитополя.

Так научный сотрудник музея Оксана Беца, со ссылкой на календарь "История Мелитополя в датах: 2017 год" опубликовала интересный документ.

Оказывается, 10 января 1927 года Президиум Мелитопольского окрисполкома принял к сведению отчет комиссии по украинизации советского аппарата и констатировал, что "стан українізації державних та кооперативних установ по м.Мелітополю" - незадовільний. Ситуація, що склалась, визначила прийняття Президіумом наступних рішень:

" 3) Усіх службовців державних, кооперативних та партійних установ, що їх під час перевірки віднесено до 3-ї категорії, і що цілком не знають укрмови, та вороже ставляться до справи українізаціїх, - негально звільнити з посади зовсім, тих же, що хоч і віднесено до 3-ї категорії, але все-ж мають де-які знання, звільнити умовно на 3 місяці...

4) Притягти до судової відповідальності Правління Т-ва "Взаємного Кредиту" за невиконання та нехтування постанов Центрального Уряду України, що до українізації, припоручивши Окркомісії матеріяли по сій справі надіслати до Окрпрокурора.

5) Запропонувати всім завідателям та керовникам установ пильно стежити за тим, аби службовці установи провадили розмови та давали відповіді так товаришам своєї установи, як і тим громадянам, що звертаються до установи, по тих чи інших справах укрмовою, боронючи, одначе, інтереси тих осіб нацменшостей, що цілком укрмови не розуміють.

6) Запропонувати Посередбюду та всім установам, осіб, що не володіють укрмовою, ні в якому разі не посилати та не приймати на ту чи иншу посаду. Порушників цього завідателів установ притягати до кримінальної відповідальності.

УВАГА: Цей пакт не поширюється на демобілізованих Начкомскладу та червоноармійців, яким, за постановою Центр. Комітету по українізації радапарату при РНК УССР 31/ІХ - 26 р. надається 6-ти місячний термін для вивчення укрмови, вважаючи такий зі дня одержання посади.

7) Запропонувати всім завідателям та керовникам установ, так державних, як і кооперативних, при скорочені апарату в першу чергу звільняти осіб, що їх віднесено до 3-ї категорії".


Имя:
Ваш комментарий:

О. Иванкевич
12 січня 2017 г. (05:14)
Контрреволюционные  вещи пишете Юлия!   Вот прискакают скакуны кастрюлеголовые, и декоммунизируют Вас. Радянська влада же только всех изничтожала, морила голодом  и отбирала все что было. А тут вот оно как...
Референт
12 січня 2017 г. (06:17)
Немедленно  вернуть все вЗАД!!!Ошибочка вышла..Вводили любовь к мове внутривенно  как сегодня. 
Алех
12 січня 2017 г. (06:54)
Упоротым рагулям срочно запасаться суконными нитками и цыганскими иголками, чтобы сшивать порваный шаблон (ну или пердак) Ну а более вменяемым свидомым, у которых сохранились остатки серого вещества, задуматься, каким дерьмом вас кормит Вятрович и прочие галицкие ублюдки.

ЗЫ. Не так давно нашел у бабушки несколько газет мелитопольских за 69 год. НА МОВЕ. Сам охренел, когда увидел.
!
12 січня 2017 г. (08:59)
українізаціїх, - негально 
!
12 січня 2017 г. (09:01)
завідателям та керовникам 
Anonim
12 січня 2017 г. (11:36)
"Одним словом - учите мову, малята!"
І це не витівки режиму. Ні лівого, Іванкевича, чи правого - Алексу (бо Алекс завжди усюди вважає себе правим). Знати мову країни - це природне для народу. І обов'язкове знання мови для представників влади (як навіть під час ліво-червоних!). І ніякого громадянства мовофобам (згідно з закликами правих). І як зараз в Дніпро - хоч один день на українській в державних установах. Якби так було, то може й не скинули деякі пам'ятники культури. І стояли б собі посеред Мелітополя Бандера разом з Пахомовим. Бо тоді була б культура. А так, драка. А під час драки тільки матюгами розмовляють. І знаєте на якій мові ті матюги? Отож!
Конь
12 січня 2017 г. (20:51)
Да какая разница на каком языке общаться??!??!? От того или иного языка, что лучше станут люди жить???! Хлеб подешевеет или К по цене Советов станут? Или здравоохранение с образованием бесплатными станут?Ну в чем соль-то!?
Anonim
13 січня 2017 г. (23:53)
 А соль- в упоротости идиотов

Схожі новини: