Что власть ответила на запрос мелитопольцев по поводу нищеты медицины

Переглядів: 2197

5 травня 2016 17:28

Что власть ответила на запрос мелитопольцев по поводу нищеты медицины фото
Общий смысл ответа – денег мало, увеличение финансирования медицины возможно только за счет уменьшения финансирования других отраслей и сфер города.

Полтора месяца назад группа из 18 мелитопольцев написала коллективную жалобу на городскую медицину («МВ» писали об этом 11 марта). Жалоба была адресована мелитопольскому городскому голове Сергею Минько и начальнику горздравотдела Игорю Маслову. И вот активисты спустя полтора месяца получили ответ от имени заместителя городского головы Мелитополя Светланы Бойко.

Ответ был дан на нескольких страницах:

«На Вашу колективну скаргу щодо матеріального забезпечення в медичних установах міста від 11.03.2016 виконавчий комітет Мелітопольської міської ради Запорізької області повідомляє про наступне.

З метою об'єктивного та неупередженого розгляду звернення розпорядженням міського голови від 22.03.2016 №209-р «Про створення та затвердження складу комісії для розгляду колективної скарги мешканців міста щодо відсутності матеріального забезпечення в медичних установах міста» було створено комісію під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бойко С.О.

Комісією було уважно розглянуто та вивчено факти, наведені у Вашому зверненні. На засіданні комісії були присутні представники ініціативної групи, а саме Руда І.В. та Зуйкова А.С.

За результатами роботи, комісія дійшла наступних висновків.

Щорічно заклади охорони здоров'я надають бюджетний запит, в якому міститься розрахована потреба на утримання закладів охорони здоров'я, у тому числі матеріально-технічне забезпечення, придбання медикаментів, миючих засобів, інструментарію, розхідних матеріалів, лабораторних реактивів, тощо.

Відділом охорони здоров'я Мелітопольської міської ради узагальнюються бюджетні запити медичних установ та надаються до фінансового управління міста. Обраховані показники враховуються при складанні бюджету міста на наступний рік в межах доходів.

Загальний обсяг видатків (без врахування заробітної плати та енергоносіїв), передбачений в місцевому бюджеті на 2016 рік, складає 11761,9 тис. грн. або 20,2% від розрахункової суми - 58363,2 тис. грн., необхідної на утримання закладів охорони здоров'я міста Мелітополя.

На придбання обладнання та проведення ремонтних робіт виділено кошти у сумі 3215,1 тис. грн., що становить 3,3% від потреби.

Розрахунковий показник на придбання миючих засобів, ламп, м'якого інвентарю та інш. у 2016 році складає 9096,1 тис. грн., виділено - 1689,8 тис. грн., або 18,6%) від потреби, у т.ч. на миючі засоби - 24,8 % (заплановано - 580,2 тис.грн.; виділено - 143,8 тис.грн.), на заміну ламп - 13,3% (заплановано - 117,2 тис. грн.; виділено - 15,6 тис.грн.).

План витрат на медикаменти на 2016 рік передбачений в обсязі 5515,2 тис. грн., або 23,4 % від розрахункової потреби, яка складає 23525,8 тис. грн.

Для забезпечення усіх лікувально-профілактичних установ міста одноразовими рукавичками, шприцами, медичним інструментарієм на 2016 рік необхідно 6093,5 тис. грн., виділено - 624,8 тис. грн., або 10,3% від потреби.

Перев'язувальним матеріалом ЛПУ міста забезпечені на 16,3%, деззасобами на 27,7%, реактивами для проведення лабораторних обстежень на 55%.

На виконання делегованих повноважень у галузі охорони здоров'я міському бюджету м. Мелітополя держава у 2016 році виділила кошти медичної субвенції у сумі 103,7 млн. грн.

Крім того за поданням постійної депутатської комісії з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства та соціального захисту населення рішенням сесії Мелітопольської міської ради додатково на фінансування медичних закладів виділено кошти у сумі 48,3 млн. грн. Загальний обсяг бюджету галузі охорони здоров'я м. Мелітополя на 2016 рік склав 152,1 млн. грн., що складає 20% від бюджету м. Мелітополя.

Збільшення витрат по галузі охорони здоров'я, можливо лише за рахунок зменшення видатків на інші галузі та сфери міста.

Стосовно недостатнього фінансування КУ «Мелітопольський міський пологовий будинок» ММР ЗО, в результаті чого пацієнти змушені купувати за власні кошти миючі засоби та інші розхідні матеріали, а також сплачувати благодійні внески, головним лікарем пологового будинку Скиданюком А.М. були надані аргументовані роз'яснення в результаті яких з'ясовано, що згідно з запланованими асигнуваннями на 2016 рік КУ «Мелітопольський міський пологовий будинок» ММР ЗО забезпечений медикаментами на 9,1 % від потреби, товарами народного споживання на 10,1%. З урахуванням необхідності суворого дотримання санітарно-епідемічного режиму, медичні працівники пологового будинку вимушені просити пацієнтів забезпечувати себе товарами народного споживання. Оскільки надання медичної допомоги вагітним та породіллям розпочинається з моменту надходження до акушерського стаціонару, незалежно від місця мешкання, беручи до уваги постанову Кабінету Міністрів України від 04.01.2000 №1222 «Про затвердження порядку отримання благодійних внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання» адміністрація пологового будинку пропонує пацієнтам вносити посильну благодійну допомогу (фіксованої суми не має), означені внески є суто добровільними та використовуються на придбання медикаментів, розхідних матеріалів, проведення комплексної анестезії, ремонтів медичного обладнання, палат, душових кабін, тощо.

Випадків затримки видачі документів породіллям в пологовому будинку не було. КУ «Мелітопольський міський пологовий будинок» ММР ЗО не надає жодних послуг з урочистої виписки та відеозйомки, означені послуги пропонує ТОВ «Престиж», яке розміщено на орендованих площах.

Головному лікарю Скиданюку А.М. надано розпорядження щодо розміщення стенду з інформативним матеріалом стосовно отримання, виключно на добровільних засадах, послуг з відеозйомки.

За інформацією головного позаштатного спеціаліста відділу охорони здоров'я Мелітопольської міської ради Романової І.А. клінічні та біохімічні аналізи в лабораторії пологового будинку, у т.ч. в клініко-діагностичних відділеннях (жіночих консультаціях) проводяться безкоштовно. За рахунок бюджетних коштів повністю закуповуються реактиви для проведення досліджень, деззасоби, розхідні матеріали (пробірки, пробки, кювети, тощо).

Спиртом, ватою, рукавичками, скарифікаторами та піпетками безкоштовно забезпечуються пацієнтки акушерського стаціонару, хворі, які знаходяться на лікуванні або під наглядом в клініко-діагностичному відділенні, створеному на базі жіночих консультацій, вимушені купувати означені матеріали за власні кошти.

Стосовно забезпечення лікарів-педіатрів одноразовим інструментарієм, необхідними меблями та обладнанням інформуємо, що у 2013 році в результаті процесів реформування первинної ланки медичної допомоги лікарі-педіатри знаходяться в штатах Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Згідно з інформацією головних лікарів КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1» ММР ЗО Картамишевої Т.І. та КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» ММР ЗО Пашка І.Ф. коштів на забезпечення одноразовими шпателями виділяється вкрай недостатньо.

В КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1» ММР ЗО остання закупівля одноразових шпателів відбулась в грудні 2015 року на суму 2160 грн. (за рахунок коштів спеціального фонду), що становить 1,5% від потреби.

В КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» ММР ЗО на придбання одноразових шпателів на 2016 рік заплановано 6000 грн., що становить 2,3% від потреби. В результаті чого безоплатно одноразовими шпателями на прийомі у лікарів-педіатрів забезпечуються пільгові категорії населення, у тому числі: діти-інваліди, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей.

Звертаємо Вашу увагу на те, що головними лікарями Центрів ПМСД не підтверджений факт будь-яких благодійних внесків від батьків. Разом з тим, за останні роки поступово проводяться ремонтні роботи, оснащення меблями та інвентарем кабінетів лікарів-педіатрів Центрів ПМСД. Повністю оснащені кабінети в амбулаторії №12, розташованої за адресою бульв. 30-річчя Перемоги, 32, відремонтовано та оснащено кабінет лікарів-педіатрів в амбулаторії №6 за адресою просп. Б.Хмельницького,46.

Продовжується проведення капітальних ремонтів кабінетів в амбулаторії №1 по вул. Калініна,157, заплановано капітальний ремонт в амбулаторії №7 по просп. Б. Хмельницького,66 та в амбулаторії №8 по вул. Дзержинського, 394. В подальшому планується оснащення кабінетів лікарів-педіатрів відремонтованих амбулаторій необхідними меблями та обладнанням.

Медична спільнота м. Мелітополя глибоко стурбована недостатніми обсягами забезпечення вакцинами для проведення профілактичних щеплень. Нажаль, впродовж більш ніж трьох років поспіль на рівні Міністерства охорони здоров'я України не налагоджена робота щодо закупівлі імунобіологічних препаратів, в результаті чого в м. Мелітополі, як і в інших регіонах України, вакцини надходять в обмеженій кількості (від 11% до 58% від потреби). Найгірша ситуація з забезпечення вакцинами для профілактики туберкульозу, дифтерії, кашлюку. Разом з тим, згідно з Законом України від 21.10.2009 №1658-УІ «Про затвердження Загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009-2015 роки» передбачено 100% забезпечення вакцинами для проведення щеплень, включених до календаря щеплень за рахунок коштів державного бюджету.

Стан забезпеченості імунобіологічними препаратами неодноразово розглядався на засіданнях медичної ради відділу охорони здоров'я Мелітопольської міської ради, щорічно визначається, як одне з найбільш проблемних та хвилюючих питань в інформації, що надається до Департаменту охорони здоров'я Запорізької облдержадміністрації.

Відповідно до інформації головного лікаря КУ «Мелітопольська міська дитяча лікарня» ММР ЗО Голдіної Г.І. збір добровільних внесків у ввіреному закладі здійснюється на підставі Договору про співпрацю з Запорізькою обласною організацією «Товариство Червоного Хреста України». У зв'язку з чим, головному лікарю дитячої лікарні надано доручення щодо розміщення в усіх без винятку структурних підрозділах інформації щодо добровільності (необов'язковості) зазначених внесків.

Щодо матеріально-технічного забезпечення інфекційного стаціонару інформуємо, що, незважаючи на задовільний санітарно-епідемічний стан, будівля та приміщення потребують проведення капітальних ремонтів.

У 2016 році за рахунок коштів субвенції та міського бюджету на соціально-економічний розвиток території заплановано проведення капітальних ремонтів інфекційного корпусу (заміна вікон та мережі теплопостачання).

З медичним персоналом відділення додатково проведено заняття щодо дотримання правил етики та деонтології при обслуговуванні пацієнтів.

Ваше звернення було ретельно розглянуто та обговорено на оперативній нараді начальника відділу охорони здоров'я Мелітопольської міської ради з керівним складом лікувально-профілактичних установ м. Мелітополя, під час обговорення було наголошено на необхідності суворого дотримання чинного законодавства з питань отримання благодійних внесків.

У зв'язку з означеним вище, комісія дійшла до висновку, що порушені у зверненні питання, перш за все пов'язані з недостатнім фінансуванням та мають системний характер для галузі охорони здоров'я в цілому.

На теперішній час, робочою групою з питань реформи фінансування охорони здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я України підготовлено концепцію реформи фінансування системи охорони здоров'я, яка передбачає чіткі та зрозумілі гарантії держави щодо медичної допомоги; замість декларації про надання всієї медичної допомоги безоплатно держава бере чіткі зобов'язання надавати визначений обсяг медичних послуг. При цьому, громадяни будуть знати, що конкретно вони зможуть отримати безоплатно, а за що необхідно сплатити (офіційна, проста, зрозуміла система співоплати).

Нова, сучасна модель фінансування системи охорони здоров'я передбачає кращий фінансовий захист громадян у випадку хвороби, ефективний та справедливий розподіл публічних ресурсів та скорочення неформальних платежів.

Члени комісії вдячні мешканцям міста за Вашу небайдужість щодо медичного обслуговування, в першу чергу дитячого населення.

Вважаємо за доцільне в подальшому розгляд пропозицій громадян щодо поліпшення стану надання медичної допомоги з метою покращення діяльності медичних установ. У разі виявлення корупційних правопорушень Ви можете звертатись до правоохоронних органів для з'ясування конкретної ситуації.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради С.О. Бойко".


Имя:
Ваш комментарий:

Макс Стоялов
5 травня 2016 г. (18:13)
Все понятно.

Схожі новини: