Чому кремль воює з нашою Формулою миру

Переглядів: 132

7 травня 2024 17:00

Чому кремль воює з нашою Формулою миру фото

Останні місяці спостерігається значна активізація російської пропаганди в Україні та світі. Один з напрямів атак – українська Формула миру. Саме тому соромно, коли освічені українці дозволяють собі безпідставну публічну критику цієї нашої стратегічної ініціативи.

За даними української розвідки, кремль кинув величезні зусилля саме для зриву та дискредитації Глобального саміту миру, який Україна має провести у червні у Швейцарії. Не підігруйте ворогу!

Формула у першу чергу – дипломатичний механізм для впливу на уряди різних країн. Маємо щодня доносити світу правду про російську агресію. Постійні багатосторонні та двосторонні зустрічі на рівні послів та інших представників десятків держав зі всіх континентів дають можливість щодня доносити до них реальну інформацію про злочини РФ, пояснювати їм ризики від Росії для світової безпеки та спростовувати російську пропаганду.

Формула дає можливість у щоденному режимі збільшувати підтримку України. У тому числі – за рахунок країн умовного неЗаходу. Хтось допомагає повертати дітей, хтось лікує наших військових, хтось надає рятувальне обладнання, хтось – обладнання для енергетики, хтось – ліки, хтось – нафтопродукти, хтось – фінанси. Загалом йдеться про додаткові мільярди для зміцнення нашої стійкості та наближення перемоги.

Хтось підтримує нас в міжнародних організаціях. Хтось допомагає розповсюджувати правду, адже у нас кардинально менше власних ресурсів на фоні масштабних пропагандистських зусиль Росії та її досить сильних партнерів.

Робочі групи по кожному пункту Формули, які очолюють різні групи країн, шукають додаткові ресурси та механізми для вирішення різноманітних проблем України.

Отже пункти Формули вже поступово виконуються. Коротко дам пояснення по кожному з них.

1. "Ядерна безпека" - про тиск на світ для обмеження "Росатому", поступове (хоч і дуже повільне) згортання російських атомних проектів по всьому світу, про обмеження величезного впливу РФ на МАГАТЕ та інші міжнародні структури. Це також про публічні і (більшою мірою) непублічні зусилля для недопущення російських терактів на захопленій ворогом ЗАЕС та ударів по іншим українським атомним станціям.

2. "Продовольча безпека" – про наш аграрний експорт, що дає змогу нам наповнювати бюджет, багатьом нашим людям мати роботу і зарплату. Гуманітарна програма Grain From Ukraine – це не лише про збут нашого зерна до голодуючих в країнах Африки та Азії. Це також демонстрація благородства народу, який пережив Голодомори. Інакше кажучи – інструмент просування наших інтересів у цих частинах світу.

3. "Енергетична безпека" – про захист нашої критичної інфраструктури. Ви думаєте, що наша енергосистема після настільки масштабних ударів сама не впала та не розвалилася? Там є величезні підстави для критики. Але ви просто не уявляєте масштаби наших потреб та зусиль для забезпечення системи трансформаторами, генераторами та ще сотнями найменувань різного типу обладнання та матеріалів. І це все постійно збирається по всьому світу. Це одна з основ нашої стійкості та базова умова для перемоги.

4. "Повернення полонених та депортованих". Відомо, що агресор використовує полонених для впливу на рідних та близьких аби протиставити їх українській владі. Але ви не уявляєте масштаби роботи з повернення наших дорослих та дітей. Це не випадково є одним з пунктів Формули. І аргумент щодо викрадених дітей чують і розуміють як в арабському світі, так і в Латинській Америці. Не випадково ордер на арешт Путіна виписаний саме за цей злочин, який є однією з кваліфікаційних ознак геноциду.

5. "Відновлення територіальної цілісності". Це про основи світового порядку. Кожна країна має зрозуміти, що перемога Росії означала би великий крок до світової війни. Що агресори по всьому світу побачать можливість безкарного перерозподілу сфер впливу і будуть наслідувати цей приклад. На всіх континентах є десятки територіальних претензій та конфліктів. Всі країни Глобального Півдня мають зрозуміти рівень загрози для себе. Це також важка щоденна дипломатична робота.

6. "Виведення російських військ і припинення бойових дій". Підтримка Формули миру світовою більшістю кардинально ускладнить просування фейкових "мирних планів", які насправді мають на меті залишити за агресором захоплене. Формула нагадує, хто агресор, в хто злочинець. І спростовує російську пропаганду, що, мовляв, це Україна не хоче переговорів.

7. "Відновлення справедливості". Світова більшість повинна зафіксувати: агресор має бути беззаперечно покараний. Масштабна робота щодо фіксування та розслідування російських злочинів, а також щодо створення Міжнародного трибуналу для засудження керівництва РФ за ключовий злочин агресії продовжується. Це також елемент нашої контрпропаганди, зменшення підтримки РФ та збільшення підтримки України. Тобто це також один з інструментів наближення нашої військової перемоги. Зокрема, йдеться і про ресурси із заморожених російських активів.

8. "Екологічна безпека" є важливою для всіх на планеті. Російська агресія лише за рік призвела до таких масштабів забруднення довкілля, які в звичайних умовах відбуваються десятиліттями. Масова свідомість недооцінює цю загрозу для людства. Але спеціалісти все розуміють. Тож вплив відчують навіть екваторіальні країни, які перебувають під великою загрозо через зміни клімату найближчими десятиліттями. Це важливий аргумент для багатьох країн Глобального Півдня. Цей пункт формули також – про розмінування. Для нашої безпеки та економіки це критично важливо. Якщо ми вже отримуємо додаткову допомогу для налагодження нашого нормального життя та використання наших сільськогосподарських земель, Формула вже працює. Це також про нашу стійкість.

9. "Недопущення ескалації війни та повторення агресії". Україна вже підписала 8 безпекових угод з важливими країнами. Завершується опрацювання угоди із США. Це додатковий механізм убезпечити себе від впливу політичних процесів у цих країнах на нашу взаємодію. Тобто це і про розширення поточної підтримки, і про постійне зміцнення оборони України для недопущення нової російської агресії у майбутньому.

10. "Підтвердження закінчення війни". Зрозуміло, що війна так чи інакше завершиться переговорами за результатами подій на полі бою. Ми не знаємо, коли зможемо звільнити всі наші території. Але вся Формула побудована як робочий інструмент, який постійно допомагає збільшити міжнародну допомогу та нашу стійкість, і таким чином наблизити саме військову перемогу. А вже потім зафіксувати за допомогою світової спільноти необхідні нам результати.

Тож Формула – додатковий механізм для нарощення військової сили, для примусу агресора до миру.

Принципово важлива деталь: всі ці російські наративи про неможливість розгляду Формули миру без російської участі – суцільна брехня та маніпуляції. Не ведіться на них і не дозволяйте вестися іншим. На Тегеранську конференцію 1943 року, на якій планували майбутній світовий порядок, не запрошували представника нацистської Німеччини.

Будьте обережними в комунікаціях. Розбирайтеся в кожній проблемі перед тим, як публічно коментувати. Не дозволяйте агресору дезорганізувати наше суспільство. Будь-яка зневіра, яку прагне викликати в нас ворог, долається в єдиний спосіб: копіткою щоденною роботою.

Тож у нас з вами є єдиний правильний шлях – спокійно працювати на потрібний нам результат. І Глобальний саміт миру – черговий бій, який ми повинні виграти аби наблизити перемогу у війні.

АРТЕМ ПЕТРЕНКО, журналіст, аналітик, старший лейтенант ЗСУ

Джерело: Українська правда




Схожі новини: