Скільки треба пити води, щоб уникнути зневоднення організму

Переглядів: 414

27 липня 2023 15:30

Скільки треба пити води, щоб уникнути зневоднення організму фото

Якщо організм втрачає більше рідини, ніж споживає, виникає зневоднення. Без достатньої кількості рідини наш організм втрачає умови для нормальної життєдіяльності.

З віком у людей, згідно з дослідженнями, знижується кількість рідини у тканинах і клітинах, а відчуття спраги притупляється. Скільки треба пити води влітку, щоб уникнути зневоднення?

Вода становить приблизно дві третини маси нашого тіла. Кількість води в організмі залежить від віку: у немовлят вона становить 75%, у підлітків – 65%, у дорослих – 60%, у літніх – 55% маси тіла.

Спеціалісти пояснюють: водний баланс залежить від температури й вологості повітря, того, як ми одягнені і чим займаємося, що ми їли, які ліки ми вживаємо тощо. Наша потреба в рідині може змінюватися щодня залежно від обставин, тож орієнтуватися передусім треба на спрагу.

Дорослим з цим просто: хочете пити – пийте, аби не алкоголь і не солодкі газовані напої, шкідливі високим вмістом цукру. Не хочете пити – не пийте.

Дітям і старшим людям з водним балансом і спрагою складніше – вони потребують нагадувань.

Дітям від року до чотирьох необхідно приблизно 1-1,4 літра, для дітей від чотирьох до шести років це 1,2-1,7 літра води на день.

Загалом добова потреба дорослої людини у воді – 30-40 грамів на кілограм ваги тіла. Приблизно 40% щоденної потреби організму у воді задовольняється з їжею, решту старші люди повинні приймати у вигляді чистої питної води. Це 2–2,5 літра води на день з урахуванням перших страв, соків, фруктів, молочних продуктів.

 




Схожі новини: